1 av 2
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Thierry Charlier/AP/SCANPIX

REINFELDT: "Kvinnor måste jobba mer"

Ska avlastas i hemmet så att de kan arbeta mer.


Hela 767 000 kvinnor arbetar deltid. Inte bra, tycker statsminister Fredrik Reinfeldt, som med ett antal åtgärder vill avlasta kvinnor i hemmet så att de kan arbeta mer.

– En väldigt stor del av de kvinnor som arbetar jobbar deltid. Det återspeglar ett samhälle där kvinnor tar ett stort ansvar för oavlönat arbete i hemmet och balanserar det med att gå ned i arbetstid. Men det är många gånger inte bra för kvinnorna. Det kan leda till sämre pensionsutveckling och sämre möjligheter att stå på egna ben med en egen ekonomi. Det är en frihetsinskränkning, säger Fredrik Reinfeldt i en intervju med DN.

För att få kvinnor att arbeta mer ska jämställdhetsbonusar och RUT-avdrag för hushållsnära tjänster användas mer och nå fler grupper.

– Det behövs också en bra och kvalitativ förskola så att man inte sitter på jobbet och oroas över hur barnen har det, säger Reinfeldt till DN.

I intervju berättar Reinfeldt också om sina känslor inför makten man har som statsminister och berättar hur han själv förändrats av den.

– Under senare år har jag blivit mer allvarstyngd. Jag har inte lika lätt till skratt som jag hade tidigare. Det följer av att det är mycket som är svårt i världen och i Sverige och med det ansvar jag har. Det har delvis förändrat mig, säger han till DN.

/
/
/
/
/
/
/
Rut
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!