Lördag 8 Maj
Stockholm

Skype kan ha hackats

På Skypebloggen lämnas ingen detaljerad förklaring till nertiden.
1 av 2
På Skypebloggen lämnas ingen detaljerad förklaring till nertiden. Foto: Skype
Nättelefonitjänsten Skype kraschade på onsdagen. Nu spekuleras det i att man utsatts för en hackerattack.
2 av 2
Nättelefonitjänsten Skype kraschade på onsdagen. Nu spekuleras det i att man utsatts för en hackerattack. Foto: Scanpix

Det spekuleras i att hackerattacker kan ha slagit till mot nättelefoniföretaget Skype.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Skype

Skype är ett IT-företag inom området nätbaserad kommunikation - främst IP-telefoni.

Företaget grundades 2003 av svenske entreprenören Niklas Zennström och dansken Janus Friis, som tidigare stått bakom fildelningsprogrammet Kazaa.

I september 2005 köpte amerikanska Ebay upp Skype för minst 19 miljarder kronor - köpeskillingen kan beroende på företagets ekonomiska utveckling de kommande åren uppgå till 31 miljarder kronor. Detta gjorde Niklas Zennström till en av Sveriges rikaste män.

Under november nådde Skype ett nytt rekord med över 25 miljoner samtidiga användare. Senast företaget drabbades av stora driftsproblem var 2007 då tjänsten låg nere i nästan 24 timmar.

INTERNET. Under onsdagen havererade nättelefonitjänsten Skype och miljoner kunder över hela världen drabbades när de inte kunde logga in på sajten.

Det svenskgrundade, numera Luxemburgbaserade, nätföretaget uppgav på sin blogg att tjänstens så kallade supernoder satts ur spel "av ett problem som påverkar vissa versioner av Skype".

– Det ser ut som att kunder kastas in och ut från sina inloggningar, ibland kraschar det mitt i samtal. Vi är mitt i utredningen av problemet, sade Skypes vd Tony Bates till BBC.

Men företaget kan inte säga exakt vad de massiva problemen berott på och på nätet frodas nu spekulationer om att hackare kan ha slagit till mot Skype. Ungefär på samma sätt som de DDOS-attacker som drabbat såväl Wikileaks som olika företag, myndigheter och organisationer som motarbetat Wikileaks den senaste tiden.

Det finns visserligen inga kända kopplingar mellan Skype och Wikileaks - men inom kort ska tjänsten börsnoteras i USA. Och lanseringen sker samtidigt som Wikileaks förbereder en ny omfattande läcka som hotar att dra ner byxorna på mäktiga banker i USA.

En sådan tankekedja skulle kunna ha fått någon hackergrupp att ge sig på Skype, menar konspirationsteoretikerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela