Söndag 16 Maj
Stockholm

Kidsen oroar sig på nätet

Många unga oroar sig för saker som hänt dem på nätet - men de flesta vuxna har ingen koll på hur deras barn använder internet.
Många unga oroar sig för saker som hänt dem på nätet - men de flesta vuxna har ingen koll på hur deras barn använder internet. Foto: GEORGE NIKITIN/AP/Scanpix

Nästan två av tre 16-åringar uppger att de utsatt sig för risker på nätet - till exempel genom kontakt med främlingar. Det visar en stor europeisk studie där också Sverige ingår. SE VIDEO!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många ungdomar känner oro när de är ute och surfar på internet. Det pekar en omfattande europeisk studie mot där 23 000 barn och ungdomar mellan 9 och 16 år ingår.

Enligt undersökningen har var femte ung i Sverige blivit upprörd eller oroad av något som hänt online. Det kan handla om bland annat mobbning, hot eller sexuella trakasserier.

– Om man har gjort något pinsamt i skolan så kan det komma upp, från en okänd användare, eller så kan det vara att någon kommenterar ens bilder och säger att man ser konstig ut, tjock eller ful, säger Johanna Simonsson, elev på Värmdö gymnasium till TV4 Nyheterna.

Enligt studien svävar dessutom barnens föräldrar i ovisshet om vad deras ungar gör på nätet.

– Jag tror att det finns ett skam- och skuldbeläggande som gör att man inte pratar om det här. Man pratar inte ens med sina föräldrar, tror jag, utan möjligen med en nära kompis, säger Cecilia von Feilitzen, forskare vid Södertörns högskola, till TV4 Nyheterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela