Tisdag 11 Maj
Stockholm

BZZ... Bin är polisens nya vapen i jakt på terrorister

Terroristjagare?
1 av 2
Terroristjagare?. Foto: Scott Bauer/AP Photo/Agriculture Research Service/USDA/Scanpix
Bin spås nu bli polisens nya vapen i jakten på terrorister.
2 av 2
Bin spås nu bli polisens nya vapen i jakten på terrorister. Foto: Haraz N. Ghanbari/AP/SCANPIX

Luktsinne som en hund. Men färdigutbildade på baraett par timmar. Bin är snart polisens nya supervapen mot terrorister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM/BRYSSEL. Under tre år ska EU-projektet Prevail, där Sverige ingår, hitta metoder för att lära bin att med hjälp av luktsinnet leta upp sprängmedel.

– Bin är billiga och har en otrolig förmåga att känna explosiva ämnen eller låg koncentration av dofter. Och man kan snabbt lägga till nya dofter i fall man behöver hitta nya explosiva ämnen. Hotbilden ändras ju och bin är väldigt selektiva. Det vill säga att de reagerar på det ämne de tränats för och inget annat, säger Rose-Marie Karlsson, koordinator för Prevail och forskare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, till Sveriges Radio.

Bin har, trots sin storlek, ett fantastisk luktsinne som kan jämföras med hundar. Dessutom är de bina otroligt läraktiga. På bara ett par timmar kan man lära dem att identifiera ett sprängmedel, jämfört med hunden som tar mellan fyra och sex månader att lära.

– Det går till så att de identifierar den här doften med mat. Och då sticker de automatiskt ut tungan för att suga nektar och det kopplas till en sensor som utlöser ett larm, säger  Rose-Marie Karlsson.

Backsidan är att bina är synnerligen känsliga varelser. För att inte trötta ut dem har man hittills kommit fram till att ett arbetspass är på max tre timmar. Sedan väntar vila annars drabbas de av överansträngning.

Och under livslängden sex veckor är de bara verksamma sammanlagt en dag.

– Det är otroligt viktigt att bina mår bra för annars fungerar de inte. De ska känna sig tillfreds och söka efter mat som de gör naturligt, förklarar Rose-Marie Karlsson för SR.

Kommentera
Kopiera länk
Dela