Nu säger han sig till och med att ha slutat snusa.
1 av 4
Nu säger han sig till och med att ha slutat snusa. - Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix
51-åringen hävdar att han själv inte brukar opium av medicinska skäl.
2 av 4
51-åringen hävdar att han själv inte brukar opium av medicinska skäl. - Foto: Allover
Polisen hittade bara några gram opium hos mannen. Men då hjälpte han dem på traven: "Leta under diskbänken."
3 av 4
Polisen hittade bara några gram opium hos mannen. Men då hjälpte han dem på traven: "Leta under diskbänken." - Foto: Polisen
4 av 4
- Foto: AP/Scanpix

Polis missade mannens opium - då sa han till dem

Polisen hade bara hittat några få gram opium i 51-åringens lägenhet. Då tipsade han dem själv:– Leta under diskbänken. Där ligger ytterligare ett kilo.Nu riskerar sanningssägaren 14 års fängelse.


UMEÅ. Den bisarra opiumhärvan har nu lett till att 51-åringen åtalas - på grund av uppgifter han själv lämnat, men som han nu inte längre vill kännas vid, uppger Västerbottens Folkblad.

– Det här är en av de märkligaste förundersökningar jag har varit med om, summerar kammaråklagare Niklas Jeppsson för tidningen.

Det tycks som att allt opium verkar som ett sanningsserum för 51-åringen som inledningsvis i polisförhör glappade på som en riktigt goltupp.

Han berättade vem han regelmässigt brukade köpa opium av, hur stora mängder och vilka han sålde vidare till samt hur mycket de betalar.

"Trött och förvirrad"

Men så plötsligt kom han på sig själv - ångrade allt han sagt och hävdade att han pratat i nattmössan.

– Han var trött och förvirrad i häktet, visste inte riktigt vad han sa. Han lider av cellskräck, säger mannens advokat, Staffan Bäckström, till Folkbladet.

Den förklaringen köper dock inte åklagaren, som under onsdagen ställde 51-åringen inför rätta.

Han står anklagad för att ha hanterat fyra kilo opium och sålt lejonparten.

Klädd i ljusblå träningsoverallsjacka och jeans vädjade mannen till tingsrättens ledamöter.

– Mitt öde ligger i era händer. Jag ber er av hela mitt hjärta att inte straffa mig så hårt.

"Jag har slutat snusa"

Han knäppte sina händer - som till bön - la upp dem på bordet framför sig och berättade att han under tiden i häktet har slutat snusa.

Han tackade också nej till Citadon och nöjde sig med Alvedon under tiden i häktet. Detta menar han pekar mot att han blivit en bättre människa.

Åklagaren menar att straffvärdet ligger på 14 år, men kan tänka sig att ge 51-åringen viss straffrabatt tack vare hans osedvanliga samarbetsvilja i polisförhör.

Det var efter att mannen kört vingligt på vägarna som polisen stoppade honom - misstänkt för drograttfylleri. Vid en efterföljande husrannsakan hittade man några gram opium. Då tipsade 51-åringen om att de skulle leta under diskbänken.

Gömt i en träbit

Polisen letade men kunde bara hitta ett halvt kilo.

– Resten ligger gömd i en träbit, avslöjade han.

Träbiten hade polisen bara några minuter dessförinnan avfärdat som skräp.

Men när man nu undersökte den närmare uppdagades en dold urgröpning där det mycket riktigt fanns ytterligare ett halvt kilo opium.

– Och i en väska i lägenheten finns kontanter, sa mannen som medgav att han säljer opium till en fast kundkrets i Umeå.

Vid rättegången menar nu mannen i stället att förvarat knarket åt en vän. Åklagaren däremot menar att 712 000 kronor av den miljon som hittades i väskan är intäkter från 51-åringens opiumförsäljning.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.