Liksom två år tidigare när 29-åringen tillsammans med sin då gravida fru greps på gränsen mellan Kenya och Somalia - också den gången misstänkt för förberedelse till terrorbrott.
1 av 3
Liksom två år tidigare när 29-åringen tillsammans med sin då gravida fru greps på gränsen mellan Kenya och Somalia - också den gången misstänkt för förberedelse till terrorbrott. - Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix
Tillsammans med två somalier, som nyligen dömdes för stämpling till terrorbrott i Göteborg, bodde han under långa perioder i en lägenhet i västra Stockholm.
2 av 3
Tillsammans med två somalier, som nyligen dömdes för stämpling till terrorbrott i Göteborg, bodde han under långa perioder i en lägenhet i västra Stockholm. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Privat

Köpenhamnsterrorist bodde med somaliska terrordömda

Den 29-åring, som nu häktats i Köpenhamn, misstänkt för att ha planerat ett blodbad på tidningen Jyllands-Posten, bodde tillsammans med två män som nyligen dömts för stämpling till terrorbrott i Göteborg.


Det här är de terrormisstänkta

1. En 44-årig man med initalierna MD. Tunisier bosatt i Sverige. Anhölls i Herlev, en förort väster om Köpenhamn.

2. 29-årige MA, som är svensk medborgare och född i Libanon. Anhölls i Herlev.

3. 30-årige OA, svensk medborgare. Anhölls i Herlev.

4. En 26-årig asylansökande irakier med uppehållstillstånd i Danmark. Anhölls i Greve i danska Själland. Försattes på fri fot torsdagen den 30 december, men är ännu misstänkt.

5. En 37-årig svensk medborgare, SZ, med tunisiskt ursprung. Anhölls i Jakobsberg i Stockholm.

STOCKHOLM/KÖPENHAMN/GÖTEBORG. 29-åringen, som är svensk medborgare, bodde i en lägenhet väster om Stockholm tilllsammans med två män som i den första svenska terrorrättegången någonsin nyligen dömdes till långa fängelsestraff i Göteborg.

De båda männen tillhör den somaliska islamistmilisen al-Shabaab och dömdes för att ha förberett en resa ner till Somalia för att där delta i jihad - det heliga kriget.

Planerade självmordsattack

En 26-åring och en 23-åring dömdes den 8 december av tingsrätten i Göteborg för att ha planerat en självmordsattack i landet.

Enligt Aftonbladet har 29-åringen, själv av libanesiskt ursprung, nära kopplingar till de två terrordömda somaliska männen.

Under perioder har de bott tillsammans i en förort till Stockholm. I en lägenhet som hårdbevakats av Säpo som en del av navet i terror-Sverige.

I avlyssnade samtal talar de båda männen med somaliskt ursprung om martyrskap och att "ta över Somalia".

29-åringen i Somalia

Men också 29-åringen, med initialerna MA, har varit i Somalia. 2007 greps han på gränsen mot Kenya av etiopiska trupper med amerikanskt understöd - misstänkt för terrorbrott.

Tillsammans med sin då gravida 17-åriga fru satt han i etiopiskt fängelse i flera månader i huvudstaden Addis Abebas mest ökända fängelse - innan UD och Säpo till slut lyckades få hem paret.

– De frågade inte mycket om Somalia och medgav ganska snart att de visste att vi inte hade krigat där. De frågade om Sverige: vilken moské vi gick till, vad olika personer i Sverige pratar om, vilka som känner vilka, vilka som Säpo hade koll på. De påstod att vi var från al-Qaida och ställde absurda frågor om platser där vi aldrig varit och människor vi inte känner, sa MA tidigare till SvD.

– Vi vet att Säpo fick hem oss och jag är tacksam.

Efter att kopplingarna till de två dömda al-Shabaabterroristerna ser nu terroristexperten Magnus Ranstorp 29-åringens resa i ett ett nytt ljus.

– Det ger en direktkoppling till varför han befann sig i Somalia, säger han till Aftonbladet.

Med Ghezali i Pakistan

Men MA, 29, har inte bara kopplingar till Somalia och den fruktade terrormilisen al-Shabaab. Han har också varit på resa i Pakistan - tillsammans med Guantánamosvensken, Mehdi Ghezali.

I september 2009 greps de båda männen tillsammans med ett större sällskap som illegalt tagit sig in i det terroristtäta landet med bil.

När pakistansk polis slog till hittade man militant islamistisk lektyr som fick myndigheterna att tro att de förberedde terrordåd.

UD fick hem dem

Att MA saknade giltiga resehandlingar väckte också misstänksamhet.

Med i bilen fanns också MA:s fru och parets då tvååriga son.

Också denna gång lyckades svenska myndigheter få paret frigivna och hemtransporterade till Sverige.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!