Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstänkte terroristens svärmor muslimsk bas

1 av 4

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

2 av 4

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

3 av 4

MATHIAS CHRISTENSEN /Scanpix

4 av 4

Felipe Morales / SvD / SCANPIX

Nyheter | 31/12/2010 13:34

Den 29-årige misstänkte Köpenhamnsterroristen är gift med dottern till Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd. Tidigare försvarade hon parets resa till Pakistan. Men nu har hon gjort sig oanträffbar.

STOCKHOLM. När MA, 29, tog med sig sin då gravida 17-åriga hustru till först Somalia och två år senare till Pakistan tillsammans med Guantánamosvensken Mehdi Ghezali försvarade hustruns mamma paret. I SVT:s Uppdrag granskning sa hon att de var oskyldiga.

När Helena Benaouda var med i SVT Debatt så sent som den 14 december i år - kort efter att en man sprängt sig själv i luften mitt bland julshoppare i Stockholms city fick hon frågan om hon känner till några terrorister i sin närhet.

– Du som har en överblick i Sverige, som ordförande för Sveriges muslimska råd, har du sett det här på nära håll? sa programledaren Belinda Olsson.

– Vi kan inte känna igen dem på det sättet. De extrema åsikterna hörs bara ”på anonyma youtubefilmer, svarade Helena Benaouda då.

Nu har hon gjort sig oanträffbar för journalister - och för sina egna medarbetare.

– Jag har själv försökt nå Helena Benaouda, men inte lyckats, säger en talesperson på medlemsföreningen Islamic Relief till Expressen.

Enligt uppgift har 29-årige MA inte längre någon relation med Benaoudas dotter. På torsdagen häktades han misstänkt för terrorplanerna mot den danska tidningen Jyllands-Posten.

Det finns möjligen också fler kopplingar till den organiserade islamiska gemenskapen i Sverige bland de misstänkta terroristerna.

Den 44-årige man med tunisiskt ursprung som har initialerna MD har själv uppgett att han jobbat på Stockholmsmoskén på Södermalm.

Men Abdallah Salah, vice ordförande i Sveriges muslimska råd, , säger att han inte har hört talas om mannen.

Moskén drivs av Islamiska förbundet i Stockholm - en av medlemsorganisationerna i Sveriges muslimska råd.