- Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

Svensken slänger en tredjedel av all mat

Oerhörda mängder av den inköpta maten kasseras.


Trots att medvetenheten om klimatpåverkan ökar och viljan att leva miljö- och naturvänligt blir större så fortsätter svenskarna att slänga enorma mängder mat.

Ungefär en tredjedel av all mat vi köper slänger vi.

– All energi och alla resurser som går åt till att producera den här slängda maten står för ungefär sju procent av svenskarnas klimatpåverkan, säger Ingrid Strid, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, till Sveriges Radios Ekot.

Skulle svenskarna köpa mindre mat och slänga mindre skulle mer resurser och energi bli över till de som behöver den bättre eller svälter.

Men enligt Ingrid Strid är matens låga pris en av anledningarna till att vi ändå så lättvindigt kasserar stora mängder mat.

– Den är för billig jämfört med den respekt vi visar maten. Det är egentligen inget som säger att vi inte kan handskas med maten bättre och att den fortfarande kan vara billig. Utan det är det ändrande beteendet som vi är ute efter, säger hon till Sveriges Radios Ekot.

Mat
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!