- Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/Scanpix

Svensk-belgisk forskning på väg knäcka cancer

Men det lär dröja innan behandlingen är i bruk.


En ny studie genomförd av svenska och belgiska forskare pekar på att ett botemedel mot cancer kan vara inom räckhåll. Det rör sig om kroppsegna ämnet HRG som visat sig hämma tillväxten av tumörer.

– Det nya är att det är ett kroppseget ämne som dels minskar den ursprungliga tumören lite i storlek, dels förbättras kärlens kvalitet. Det gör att de inte sprider dottertumörer, och det är dottertumörerna som är svåra att behandla, säger Lena Claesson-Welsh, professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, till Sveriges Radio.

Projektet påbörjades i Uppsala för tio år sedan och kroppsproteinet HRG har testats på så många olika sätt att forskarna är säkra på sina upptäckter.

Vad som händer med studien och den möjliga nya cancerbehandlingen  nu återstår att se.

– Inom en femårsperiod vet vi kanske om det här kommer att gå vägen. Men innan man har en tablett i en förpackning som används i behandling kan det dröja decennier. Det är väldigt många tester som ska göras, säger Lena Claesson-Welsh till Sveriges Radio.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.