- Foto: SALVATORE DI NOLFI/AP/Scanpix

Sverige vill in i FN-rådet för mänskliga rättigheter

Kandiderar till en plats.


FN:s råd för mänskliga rättigheter har fått massiv kritik de senaste åren eftersom ett antal diktaturer suttit med och bedömt hur andra länder följer mänskliga rättigheter.

Men nu vill Sverige ändå vara med i MR-rådet. Detta trots att biståndsminister Gunilla Carlsson (m) medger att rådet inte fungerar som det ska.

- Det finns många länder som inte delar vår uppfattning om vad som är mänskliga rättigheter - som inte sätter dem högt och som kränker dem dagligen. De blockerar ju beslut i MR-rådet, motverkar det vi vill se hända, med mer frihet och öppenhet i världen, säger hon till Sveriges Radios Ekot.

Gunilla Carlsson menar att svensk medverkan i rådet kan vara ett första steg för att få rådet att fungera bättre än det gör i dag.

- Jag tror inte att vi omedelbart kommer att märka stora skillnader om Sverige skulle lyckas komma in i rådet. Däremot kanske vi lägger grunden till ett annat tänkande - och framför allt omyndigförklarar vi inte rådet helt och hållet, förrän vi verkligen har gjort ett gott försök att se till att få större genomslag för den deklaration om mänskliga rättigheter som FN antog redan för mer än 60 år sedan, säger hon till Ekot.

FN
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!