Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga folkpartister kräver Tobias Billströms avgång

- 22/01/2011, 15:34 -
1 av 5

AP/Scanpix

2 av 5

Sommar & Co Reklambyrå

3 av 5

4 av 5

Facebook

5 av 5

Scanpix

Liberala ungdomsförbundet kräver att den moderata migrationsministern Tobias Billström ska avgå efter att Wikileaks avslöjat att han försökt stoppa irakiska flyktingströmmar till Sverige - med bland annat argument om hedersmord.

Folkpartiets ungdomsförbund, LUF, kräver nu att migrationsminister Tobias Billström (m) avgår.

Enligt Liberala ungdomsförbundet har han under hela sin ministertid drivit en inhuman flyktingpolitik.

– Förtroendet är förbrukat - Billström måste avgå, säger Adam Cwejman, förbundsordförande.

Adam Cwejman ser till exempel tvångsavvisningen av kristna irakiska flyktingar som ett stort problem, men påpekar också att kravet på migrationsministerns avgång är baserat på en rad snedsteg han gjort under sin tid som minister.

– Han har inte varit en liberal minister, säger Adam Cwejman till Nyheter24.

Hur påverkas allianssamarbetet av att ni kräver en allianskamrats avgång?

– Det spelar egentligen ingen roll, för om vi har en minister som inte för en politik i enlighet med våra värderingar så måste vi säga ifrån.

Varför kommer detta krav nu och inte tidigare om politiken varit densamma hela tiden?

– Man kan ge personer chanser, men nu har han gått över gränsen.

Varför kräver ni inte Carl Bildts avgång?

– Det här handlar om att Tobias Billström varit ansvarig för flyktingpolitiken i Sverige under den här tiden och misskött det, inte om Carl Bildt, säger Adam Cwejman.

"Han driver en inhuman migrationspolitik"

Kritiken mot Tobias Billström växer och missnöjet är stort inom alliansen. En av dem som driver kampanj mot Tobias Billström är Frida Simonsson, styrelseledamot i LUF Väst.

– Även om det är så att man inte är helt säker på vad som sades och inte sades på det möte i Bagdad som uppmärksammats så finns det många andra händelser som visar på att han driver en inhuman migrationspolitik, säger hon till Nyheter24.

Frida Simonsson har startat en sida på Facebook där hon uppmanar Billström till att avgå. Gruppen startades i fredags och har nu över 200 medlemmar.

– Det är personer från olika organisationer i hela landet, från alla håll och kanter, berättar hon.

Tror du att din sida kan leda till att han faktiskt avgår?

– Jag tror inte gruppen i sig kan göra det, men det väcker en folkrörelse. Det väcker debatten och sätter bollen i rullning. Journalister blir intresserade och vi kan lyfta debatten bland allmänheten, avslutar Frida Simonsson för Nyheter24.

SE TOBIAS BILLSTRÖM GE SAMMA SVAR 17 GÅNGER VID FRÅGOR OM DOKUMENTEN: