- Foto: TOMAS ONEBORG / SCANPIX

Sveriges unga har allt sämre kondis

Ny svensk studie oroar.


En ny studie som forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm har genomfört visar att Sveriges unga får allt sämre kondition.

Något som på sikt leder till att risken att dö en för tidig död ökar markant.

I studien har 265 16-åringar från hela Sverige testats i en liknande studie som genomfördes 1987.

– Vi kunde se att ungdomarna hade i snitt 10 procent sämre kondition jämfört med motsvarande grupp för 20 år sedan. Det gällde både killar och tjejer. Mycket talar för att det skulle se likadant ut om vi testade yngre barn, säger idrottsforskaren Örjan Ekblom till DN.

Ökningen av överviktiga och feta har avstannat, men utvecklingen med att unga har sämre kondition fortsätter alltså i oroväckande rask takt.

– Konditionen är ett mått på hur väl kroppen fungerar. Den som har en dålig kondis har nästan fördubblad risk att dö i förtid som vuxen, säger Örjan Ekblom till DN.

Forskarna tror att det är på 80-talet som utvecklingen går i en drastiskt negativ riktning ur konditionssynpunkt. Och framför allt ser det ut att vara ett livsstilsproblem.

– Vi började sannolikt att titta mer på tv. Kanske förändrades idrottsrörelsen också. I dag finns knappt plats för barnens lekar utomhus längre. Hur ofta ser man barn laja på gatan i dag? Dessutom skjutsar vi barnen överallt. Jag är orolig för att normen sjunker för vad barnen förväntas klara av, säger Örjan Ekblom till DN.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!