Så här illa kan det gå när poliser inte har bilkontroll.
1 av 2
Så här illa kan det gå när poliser inte har bilkontroll. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
I Jönköpings län ska 320 poliser träna på bilkörning. Och bland annat studera rättsfall där poliser dömts för vårdslöshet i trafik.
2 av 2
I Jönköpings län ska 320 poliser träna på bilkörning. Och bland annat studera rättsfall där poliser dömts för vårdslöshet i trafik. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Poliser till körskolan

När polisen slog till mot trafiksyndare fick de kritik för sin egen körning. Den tog man på allvar och skickar nu poliserna till körskolan.


JÖNKÖPING. När polisen var ute och haffade bilister som lät bli att blinka i rondell fick de en rejäl skopa ovett från trafikanterna.

– Ni kör ju själva som blådårar!

Den kritiken visste var den tog.

– Vi rapporterade folk som inte gav tecken och det visade sig att vi inte alltid var så bra på det själva. Poliser är bara vanliga människor, men vi måste vara bättre än andra bilister och vara ett föredöme i trafiken, säger Rolf Högberg, inspektör vid trafikenhetens operativa avdelning, till Nutidningen.

Teori och praktik

Samtliga poliser i yttre tjänst ska som konsekvens av kritiken under torsdagen få en halv dags trafikutbildning.

De sammanlagt 320 poliserna får genomgå både teoretiska och praktiska övningar.

Dessutom ska de studera några rättsfall om poliser som blivit rapporterade och dömts för vårdslöshet i trafik.

Antalet timmar bakom ratten i tjänsten ska också utökas för att skapa rutin.

– Många poliser saknar vana och erfarenhet av bilkörning i dag. Det är vanligt att de inte haft körkort tidigare. Körkortet tar de först för att kunna komma in på polisskolan, säger Christel Johansson, polisinspektör, till Nutidningen.

/
/
/
/
/
Bil
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!