Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åklagaren struntade i polisvåldtäkt - anmäls

- 01/02/2011, 11:02 -
1 av 3

2 av 3

Paul Madej / SCANPIX

3 av 3

Claudio Bresciani / SCANPIX

Historien om Karin och hennes före detta sambo, då polisbefäl, börjar i augusti 2008 när Karin förs till sjukhus i ambulans med svåra skador. Poliscbefälet anhålls i sin frånvaro - misstänkt för misshandel och våldtäkt. Utredarna tar omedelbart hand om de nedblodade lakan som hittas i parets gemensamma säng.Sedan dess har inte mycket hänt.

STOCKHOLM. Utredningen är fortfarande öppen, ingen är åtalad, vittnen har inte hörts och Karin, som egentligen heter något annat, lever i skyddat boende på kvinnojour. Det har hon tvingats göra hela tiden sedan våldtäkten.

Gränspolisen - som tidigare också påståtts ha köpt sex under en polisfacklig resa till Tallinn - är fortfarande i tjänst.

Nu har Kristian Augustsson, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, polisanmälts för tjänstefel eftersom utredningen trampat vatten under så lång tid.

För mindre än två veckor sedan fick Karin de blodiga lakanen skickade hem till sig. De hade då inte ens skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys.

– De har legat hos polisen i Västberga i två och ett halvt år. Bara det visar att de redan från början medvetet ville få bort bevis, säger Karin till Nyheter24.

Karins målsägarbiträde, advokaten Björn Hurtig, är märkbart irriterad över polisens agerande.

– Vad i herrans namn har hänt? Det första man gör är att skicka bevismaterial till SKL för att få objektiva resultat. Oavsett varför man inte gjort det är det att vansköta utredningen, säger han till Nyheter24.

För Karin är våldtäktsutredningen en pågående mardröm. En förlängning av det övergrepp hon utsattes för.

"HAR MEDVETET UNDANHÅLLIT BEVISNING"

– Frågan är om man kan lita på nån? En sak är klar, det har inte gått till på rätt sätt, i någon del av det här, ens från första början, säger hon till Nyheter24 och forsätter:

– Jag är helt säker på att kollegor till NN (den misstänkte polisen) och andra poliser medvetet undanhållit bevisning. Det är en form av manipulation av utredningen där man bara tar med sånt som inte kan leda vidare.

Målsägarbiträdet Björn Hurtig, som också försvarar den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange, menar att det är förvånande att polischefen inte ens begärts häktad. Särskilt eftersom brottet är så grovt.

– Jag kan inte låta bli att jämföra med Assange-ärendet. Han är misstänkt för ett mindre grovt brott, men begärs häktad och jagas över hela världen. Här är den misstänkte inte ens frihetsberövad. Man har inte skickat bevis till analys. Om det beror på att han är polis eller inte? Det kan jag inte svara på.

Nu menar Hurtig att situationen är sådan att man i princip måste inleda förundersökning mot chefsåklagaren vid enheten för polismål - Kristian Augustsson eftersom allvarliga fel begåtts oavsett vad utredningen kommer fram till.

– Antingen vill man utreda och då kör man på, gör det man alltid gör, hämtar in folk till förhör, tar in folk om det finns skälig misstanke. Eller - om man inte tror på personen – då lägger man ner. Om man inte tror på min klient är det ju en orimligt lång handläggningstid vad gäller NN. Vad det än finns för orsaker har man hanterat det fel, säger han till Nyheter24.

I SKYDDAT BOENDE I TVÅ OCH ETT HALVT ÅR

För Karin är situationen minst sagt prövande. Inte nog med att hon utsattes för en så grov våldtäkt att hon fördes medvetslös till sjukhus och har fått tillbringa sitt liv i skyddat boende sedan dess. Hon berättar dessutom att hon fått hot via sms och grova övergrepps- och barnporrbilder via MMS skickade till sig.

– Det var stora mängder. Vidrigheter, säger Karin, som menar att bilderna skickats av flera personer med anknytning till polisbefälet.

Själv har polisen anmält henne för ofredande, något som skedde sedan hon berättat för media vad hon varit med om.

Hon har bland annat medverkat i Kvällsöppet i TV4 där rikspolischefen Bengt Svenson lovade henne att ärendet inte skulle bli liggande länge till. Men inget har hänt trots hans utfästelser.

– Jag har inte hört ett ljud från honom sedan dess. Hans stabschef ringde några gånger efter programmet och var väldigt trevlig, men sedan har det inte blivit något efter det.

Några stora förhoppningar på att Utvecklingscentrum i Malmö, som ansvarar för just klagomålsärenden mot åklagare, ska ta ärendet vidare, och utreda chefsåklagare Kristian Augustssons passivitet, hyser hon inte.

– Jag har inte alltför höga förhoppningar, i så fall vore det ett under nästan, så känns det nu.

Nyheter24 har sökt rikspolischef Bengt Svenson som lovade Karin att snabba på utredningen när de tillsammans medverkade i Kvällsöppet.

– Han kan inte kommentera det här på grund av att det råder förundersökningssekretess, säger Carolina Ekéus, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen, till Nyheter24.

Nyheter24 har också förgäves försökt nå chefsåklagare Kristian Augustsson.

Innan veckan är slut tar Utvecklingscentrum i Malmö ställning till om förundersökning inleds mot Augustsson.

Läs Nyheter24:s uppföljande artikel om åklagare Augustssons beslut i frågan.