Torsdag 15 Apr
Stockholm

Australiens ambassadör vädjar för Julian Assange

Julian Assange vid Belmarsh Magistrates Court i London. Han är orolig för att en rättegång i Sverige inte blir rättvis. Nu griper Australiens ambassadör in.
1 av 4
Julian Assange vid Belmarsh Magistrates Court i London. Han är orolig för att en rättegång i Sverige inte blir rättvis. Nu griper Australiens ambassadör in. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
Beatrice Ask har fått brev av ambassadören.
2 av 4
Beatrice Ask har fått brev av ambassadören. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Brevet från Australiens ambassad.
3 av 4
Brevet från Australiens ambassad. Foto:
4 av 4

Australiens Sverigeambassadör vädjar till justitieminister Beatrice Ask om att den 39-årige australiern ska få en rättvis rättegång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Misstankar mot Assange

Advokaten Gemma Lindfield har för Sveriges räkning fört talan mot Julian Assange i brittisk domstol. Enligt Lindfield rör misstankarna fyra fall av sexuella övergrepp:

* Natten den 14 augusti i Stockholm ska Assange ha använt sin kroppsvikt för att hålla "kvinna A" nedtryckt och våldföra sig på henne.

* I ett annat fall ska han mot "kvinna A:s" vilja ha haft sex med henne utan kondom.

* Ett tredje fall rör sexuellt ofredande mot samma kvinna.

* I det fjärde fallet ska han ha haft sex med "kvinna W" utan kondom medan hon sov.

STOCKHOLM. Wikileaksgrundaren Julian Assange säger sig vara livrädd för att Sverige ska utlämna honom till USA.

Hans advokater under utlämningsprocessen i en brittisk domstol har också hävdat att chanserna att Assange får en rättvis rättegång i Sverige är minimala eftersom att våldtäktsrättegångar hålls bakom lyckta dörrar, han hängts ut som "skurk" i media och till och med statsminister Fredrik Reinfeldt ska ha "utnämnt honom till samhällets fiende nummer ett".

Nu griper Australiens ambassadör i Sverige, Paul Stephens, in för att säkerställa att den australiske medborgaren Julian Assange får en rättvis rättegång, uppger Realtid.

I ett brev till justitieminister Beatrice Ask vädjar han om att Assanges mänskliga rättigheter respekteras.

Stephens förutsätter att processen sker enligt svenska lagar - liksom europeiska och internationella konventioner.

– Jag tvivlar naturligtvis inte på att du väl känner till detta fall som fått stor uppmärksamhet i medier i Sverige, Australien och internationellt, skriver han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela