Onsdag 28 Sep
Stockholm

Utlandsfödda nekas oftare sjukpenning

Svårast få sjukpenning om du är från Turkiet, Mellanöstern eller Nordafrika.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Personer födda i Sverige får i högre grad godkänt i ansökningarna om sjukpenning än folk födda i andra länder. Oavsett vilket land man jämför med är avslagen för svenskfödda färre än för personer födda utomlands.

Svårast att få sjukpenningen är det om man kommer från Turkiet, Mellanöstern eller Nordafrika. Då är risken att få avslag på sin ansökan dubbelt så stor som för svenskfödda.

Det framgår av statistik som Försäkringskassan tagit fram åt Dagens Nyheter.

– Vi vet inte varför det är så här. Vi behöver ytterligare studier för att kunna ge en förklaring. Farhågan finns alltid att det handlar om diskriminering, det går inte att helt utesluta sådana faktorer, säger Magdalena Brasch, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassans huvudkontor, till DN.

En av förklaringarna är att arbetslösa hör till de grupper som får avslag oftast och att andelen arbetslösa är högre bland de som är födda utomlands, tror Magdalena Brasch.

Hasan Dölek, ordförande i Turkiska riksförbundet, pekar dock på diskriminering som en av de viktiga orsakerna.

- Man ljuger om man säger att det inte finns någon diskriminering, men det är svårt att säga när och hur. Jag kan inte heller hävda att det framför allt riktar sig mot arabisktalande, men vi har funderingar om Försäkringskassans beteende, säger Dölek till DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.