1 av 3
2 av 3
- Foto: RFSU
3 av 3
- Foto: TT/Scanpix

Bianca Meyer: RFSU uppmuntrar till sexövergrepp på barn

Är det okej att sjuåringar suger av varandra? Det undrar Bianca Meyer mot bakgrund av RFSU Malmös projekt om barns sexualitet.


RFSU Malmö har med anslag från Allmänna Arvsfonden drivit ett projekt från år 2009 till i år, där syftet har varit att initiera samtal om barns sexualitet i förskolans personalgrupper.

Dessa samtal skulle leda till att man inom förskolan skulle bli mer positivt inställd till barns sexualitet, såväl till deras frågor som till deras lekar med sexuellt innehåll.

Visst kan man på ett pedagogiskt och barnanpassat sätt tala om för barnen hur de blivit till, visst är det bra att förklara att det är lika okej att vara homo- som heterosexuell, visst ska man inte skambelägga onanin.

RFSU vill gå längre, de vill "spränga det sista tabut".

I deras tidning OTTAR kan man läsa mer specifikt vad det enligt dem innebär att "vara positivt inställd och uppmuntra barns sexuella lekar".

Så här skriver Anna Kosztovics från RFSU Malmö:

"Föräldrar frågar mig ofta vad som är normalt och om det finns många historier att berätta. En utspelade sig i slutet av 60-talet och handlar om två sjuåringar som tävlade i ishockeyspel.

Efter varje match fick förloraren suga på vinnarens snopp. Killen som oftast vann tyckte om att vinna, mest för att han inte gillade lukten av kiss på kompisens snopp. Något annat problem än det fanns inte. Ingen av pojkarna hade kollat på porr (om någon nu undrade)."

Hur Anna Kosztovics kan vara så säker på att något annat problem än det inte existerade förtäljer inte historien. Jag tycker att det låter som ett rakt av sadistiskt beteende. Att säga att man "inte gillar lukten av kiss på snoppen" kan väl vara ett rimligt, infantilt sätt för ett barn att uttrycka att denne inte vill utföra oralsex på sin kamrat?

En sjuåring är för liten för att säga "jag känner mig kränkt av det här."

Det verkar som om Kosztovics enbart utgår från sina egna, gränslösa hippievärderingar.

Hon säger nämligen att man borde använda 60- och 70-talets "knullkojor" på dagis som förebild. Och "en penna uppstoppad i snippan är väl inte så farligt." Jaså inte?

Det påminner mig om de "stureplansprofiler" som inte tyckte att en fjärrkontroll i slidan var så farligt. Männen dömdes till fyra års fängelse.

Kosztovics hade givetvis svarat att samtycket är den stora skillnaden mellan dessa två exempel.

Jag menar att en liten dagisflicka inte är tillräckligt mogen för att avgöra om hon, av någon annan vill ha en penna uppstoppad i sitt kön eller inte.

Förmodligen har hon dessutom svårt att verbalt uttrycka sin eventuella motvilja. För dagispojken eller flickan som utför handlingen är det också svårt att avgöra om kamraten verkligen vill och är med på leken.

Vuxenvärldens ska skydda barn från övergrepp, inte uppmuntra till dem.

Låt barnen ta på, och utforska den egna kroppen hur mycket de vill. Lär dem om integritet och respekt, lär dem att ge fan i andra barns kroppar.

Det finns en anledning till att vi har 15-årsgräns på sex i Sverige.

UPPDATERAD: Läs RFSU:s svar här.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
/