Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu påbörjas svensk tillverkning av jodtabletter

Jessica Gow/Scanpix

Nyheter | 18/03/2011 10:09

I helgen startade företaget Recipharm att tillverka jodtabletter i Sverige. Ingen order har lagts men efter krisen vid kärnkraftverket Fukushima antar man att efterfrågan kommer att öka.

STOCKHOLM. Recipharm började redan förra helgen att producera jodtabletter, som tas för att förhindra att radioaktiv strålning tas upp i sköldkörteln.

Om tre till fyra veckor är den första omgången kommer klar.

- Man ska blanda ihop det hela, torka det och göra tabletter som sedan ska packas. Får vi det här gjort på några veckor så är det fort jämfört med en normal situation, säger Carl-Johan Spak, affärsenhetschef på Recipharm.

I de flesta situationer så brukar man endast tillverka jodtabletter om statliga myndigheter har lagt en order på det. Det är också myndigheterna som sedan förser människor nära kärnkraftverk med tabletterna. Det är så man gör i Sverige till exempel, skriver Sveriges Radio.

Men nu har Recipharm börjat tillverkningen utan någon order, endast för att man räknar med att efterfrågan kommer öka efter katastrofen i Japan.

Man planerar att sälja en del till USA där alla lager har sålt slut, vilket gör det till en intressant och stor marknad för läkemedelstillverkarna.

- USA är ett stort land med rätt mycket kärnkraftverk och där har man inte alls samma beredskap som en rad europeiska länder har, säger Spak.

När man nu börjar lägga mer fokus på riskerna med kärnkraftverk efter krissituationen som uppstått i Japan är det bolagen som gynnas.

- Det här är något som man måste ta ansvar för runt om i världen och se till att man har ett bra lager där det skulle kunna behövas. Sedan är det alltid positivt för företaget att det finns en efterfrågan på våra produkter.