Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Socialtjänsten nekade homopar att bli stödfamilj

- 24/03/2011, 19:35 -
Andreas Berglund och Patrik Larsson nekades att hjälpa utsatta barn.

Andreas Berglund och Patrik Larsson nekades att hjälpa utsatta barn.

Privat

Andreas Berglund och Patrik Larsson ville hjälpa utsatta barn och ansökte om att bli fosterföräldrar. Svaret blev negativt - de är homosexuella.

JÖNKÖPING. Det var under 2010 som Andreas Berglund och Patrik Larsson bestämde sig för att försöka bli stöd till utsatta barn. De hade varit ihop i tio år och hade goda referenser från vänner.

Socialtjänsten gjorde i höstas ett hembesök. De lovade att höra av sig efter en vecka. Men när en månad passerat hade de fortfarande inte hört av sig.

– När vi fick kontakt med utredarna skämdes de, de visste inte hur de skulle återkoppla till oss. Även om det inte var deras beslut och de har varit jättetrevliga, har det skötts väldigt dåligt. Fram för allt så är det ju utredarna som sagt vi är lämpliga för ett familjehem, säger Andreas till Jönköpings Nytt.

Det var också då som de fick beskedet att de inte var lämpliga på grund av att de var homosexuella.

– Det känns idiotiskt. Vi har förutsättningar att ge ett barn ett hem, det har inte med vår läggning att göra, säger Andreas till Jnytt.

Paret har nu anmält socialtjänsten i Jönköpings kommun till Diskrimineringsombudsmannen.

Anna-Karin Bergström, sektionschef inom socialtjänsten, säger att hon inte känner till fallet men beklagar det som hänt.

– Det låter väldigt olyckligt om vi har lovat en vecka och sen inte ringer överhuvudtaget. Om det är deras upplevelser är det en kritik som vi verkligen måste ta till oss. Men som sagt, jag känner inte till det här, säger hon till Jnytt.