Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Islamiska förbundet anlitade antisemit

1 av 2

2 av 2

Nyheter | 25/03/2011 09:07

Spred medeltida hatmyter om judar.

STOCKHOLM. Varje år, under julhelgen, hålls en stor islamiska konferens unde tre dagar i Stockholm. Konferensen beskrivs som den största i sitt slag i Skandinavien.

Vid den senaste konferensen fanns en föreläsare med som många gånger uttalat sig grovt antisemitiskt.

Det rör professor Salah Sultan från Egypten. Sultan beskrevs i samband med konferens som "känd islamisk lärd från Egypten". Men mest känd är han kanske för sina uttalanden om judar.

Bland annat har han i ett teveprogram 2008 sagt att judar är del av en internationell konspiration för att kontrollera världen. I slutet på 2010 sa han i teve att judar dödar kristna och använder deras blod i osyrat bröd i samband med påskfirandet, en medeltida antisemitisk myt.

När Abdirizak Waberi (m), som var ordförande i Islamiska förbundet vid tillfället, får veta vad Sultan sagt säger han att han är förvånad och att Islamiska förbundet inte kände till Salah Sultans bakgrund.

- Vi kan inte veta vad föreläsarna säger i tusentals sammanhang. Vi är en liten organisation och har inte kapacitet att kolla det. Vi vet att både judar och araber säger dumma saker om varandra. För vissa arabiska palestinier är judarna demoner. För vissa judar är araberna demoner, det kan man höra på vad ortodoxa i Israel säger, säger Waberi till DN.

Han säger också att Sultan sannolikt inte hade bjudits in om de hade sett klippen i förväg.