Rädsla har spridit sig bland eleverna, berättar Fredrik Birath, lärare på en av skolorna i kommunen, Vittra i Väsby.
1 av 3
Rädsla har spridit sig bland eleverna, berättar Fredrik Birath, lärare på en av skolorna i kommunen, Vittra i Väsby. - Foto: Elias Giertz
En eller flera gärningsmän har de senaste dagarna försökt kidnappa barn i Upplands Väsby.
2 av 3
En eller flera gärningsmän har de senaste dagarna försökt kidnappa barn i Upplands Väsby. - Foto: Elias Giertz
I dag kan Nyheter24 avslöja ett hemligt brev polisen skickat ut till skolorna. I brevet står det att media inte ska informeras.
3 av 3
I dag kan Nyheter24 avslöja ett hemligt brev polisen skickat ut till skolorna. I brevet står det att media inte ska informeras. - Foto: Elias Giertz

Barnarövare lyfte upp 6-åring och började springa

En okänd man har vid flera tillfällen försökt kidnappa småbarn i Upplands Väsby norr om Stockholm. Men polisen vägrar informera allmänheten. Det framgår av ett hemligt brev som Nyheter24 kommit över.– Jag tänker inte kommentera den uppgiften, säger närpolischefen Albin Näverberg till Nyheter24.


UPPLANDS VÄSBY. Den 23 mars. En sexåring är på väg hem från skolan tilllsammans med sina kompisar. Hade han varit ensam hade skoldagen kunnat sluta i en tragedi.

Plötsligt sprang en okänd gärningsman fram och försökte kidnappa pojken. Den oidentifierade mannen - klädd i mörka kläder - lyfte upp honom och började springa från platsen. Sexåringen räddades genom att vännerna skrek högt. Kidnapparen fick kalla fötter och släppte sitt offer.

Men bara dagar senare försökte mannen på nytt att kidnappa ett barn. Han jagade en 12-årig flicka som lyckades fly från platsen. Och så sent som i måndags slog han till igen.

– Jag kan bekräfta att vi har fått in två anmälningar där en man jagat barn, säger Ulf Marklund, stationsbefäl i Sollentuna, till Nyheter24.

De två fallen har båda inträffat när barnen varit på väg hem från skolan. Polisen vet i dagsläget inte om det är en och samma man som jagar barn. Signalementen är mycket vaga, men enligt vittnesmål rör det sig om en fullvuxen människa.

Hemligt brev

Trots att en okänd gärningsman vid flera tillfällen jagat och försökt kidnappa barn i Upplands Väsby har polisen valt att inte informera allmänheten.

Nyheter24 kan avslöja att närpolisen i Upplands Väsby i ett hemligt brev till rektorerna i trakten säger att media inte ska informeras eftersom det "skapar mer oro och kanske tänder andra sjuka personer".

– Jag tänker inte kommentera den uppgiften, säger närpolisen Albin Näverberg till Nyheter24.

Eftersom du valt att inte informera allmänheten, tar du ansvar om något händer barnen i Upplands Väsby?

– Jag tänker inte uttala mig utan hänvisar till presstalespersonen, säger Näverberg innan han slänger på luren.

"Obehagligt"

Bland eleverna har rädsla spridit sig sedan polisen informerat skolorna. Det berättar Fredrik Birath, lärare på skolan Vittra i Väsby, som också säger att överfallen är det alla pratar om. 

– Det är klart att det var obehagligt när vi fick veta att en man försöker kidnappa barn, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Men vi lärare har inte fått så många detaljer. 

Eleverna har efter polisens hemliga larm fått tydliga instruktioner om att vara försiktiga, inte hälsa på okända män och undvika vissa vägar.

– Vi har även sagt till eleverna att inte gå ensamma på väg hem från skolan.

Hur ser du på att polisen undvikit att informera allmänheten?

– Det låter troligt att det skulle varit bättre, jag vet faktiskt inte varför de inte har gjort det.

/
Man
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.