Waidelich fortsatt positiv till rut-avdraget

- 04/04/2011, 08:52

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

"Folk börjar vänja sig."

Den nya socialdemokratiska partiledningen håller fortfarande på att ta form. Förutom Håkan Juholt är också ekonomiske talespersonen utsedd i form av Tommy Waidelich. Men till skillnad från sin mer skeptiske partiledare har Waidelich tidigare varit positiv till, och själv nyttjat, det omtvistade rut-avdraget för hushållsnära tjänster.

Och hans bild är fortfarande att avdraget är något positivt.

–Folk börjar vänja sig. De stressar runt och har fullt upp med att få vardagen att hänga ihop. Då börjar man fundera på hur man ska underlätta den, konstaterar Waidelich, som inte tycker att det är något problem om han och Juholt har olika uppfattning i ett antal frågor, i en intervju med Svenska Dagbladet.

Rut-avdraget ska utvärderas, menar Waidelich, men han säger definitivt inte nej till att ha kvar det.

– Det är viktigt att vi tar tillvara det som har utvecklats. Vi ska titta på det i vår översyn. Det kanske landar i att det är ett bra avdrag. Men jag vill se att det ger den effekt det ska ha, säger han till Svenska Dagbladet.

I övrigt vill han inte ta ställning till så många skattefrågor i nuläget men öppnar för att de med lägst inkomster kan får lägre skatt för att komma till rätta med barnfattigdomen.