Den ny tekniken visar på ett tidigt stadium om knölen är farlig.
1 av 2
Den ny tekniken visar på ett tidigt stadium om knölen är farlig. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Tidigare har den dåliga kontrasten i bilden gjort det svårt att se cancern. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
Tidigare har den dåliga kontrasten i bilden gjort det svårt att se cancern. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Färgmammografi ger dem nytt hopp mot bröstcancer

Med hjälp av ny svensk teknik ska läkarna hitta cancerknölarna tidigare.


STOCKHOLM. Den låga kvaliteten på vanlig mammografi gör det svårt att se cancer på ett tidigt stadium. Det är för dålig kontrast på de svartvita bilderna.

Läkarna misslyckas därför ofta med att urskilja en ofarlig knöl gentemot en farlig.

Men med ny svensk forskning har färgmammografi tagits fram.

– Hittills har sensorn vart färgblind då man har bara sett svartvita bilder. Det nya helt enkelt är att vi byter ut den här sensorn mot en som kan se de här olika färgerna, säger Mats Danielsson, professor i medicinsk bildfysik, till SVT Rapport.

Färgmammografin visar färgerna blått och rosa. Den rosa färgen visar då en cancerknöl och blå en ofarlig cysta.

Läkarna hoppas nu på att den nya tekniken ska upptäcka betydligt fler fall. Men även förhindra fler återbesök.

– Med de olika färgerna så kan man se cancern tydligare. Anledningen till att den här kan se färger är att knölen består av andra grundämnen helt enkelt än den vävnaden runtomkring, säger Mats Danielsson.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.