Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Regeringen slår i luften"

Nyheter | 16/02/2009 14:46

Höjda straff för våldsbrott: Redan ett faktum

I dagens DN-debatt går två professorer i kriminologi ut och kritiserar regeringens kriminalpolitik som de menar saknar kunskapsbas.

”Med dagens långa fängelsetider har regeringens syften redan uppnåtts. Straffutredningens förslag till markant höjda straff för allvarliga våldsbrott är ett slag i luften.”

De tar stöd i statistik från SCB som visar att antalet utdömda fängelseår för våldsbrott ökat från ca 1 000 i början av sjuttiotalet till dagens närmare 6 000. Detta samtidigt som våldsbrottsligheten varken ökat eller blivit grövre.

Pengarna regeringen vill spendera på längre fängelsestraff för våldsbrott skulle således komma till bättre användning på annat håll såsom brottsofferjourer och psykiatrisk vård menar de.

"Vi är säkra på att allmänheten - ställd inför alternativet straffskärpningar eller höjd ersättning till offer för våldsbrott - skulle välja ekonomisk ersättning framför något längre straff för vissa gärningsmän som ändå hamnar i fängelse", skriver de bägge kriminologerna på DN-debatt.

Skrivet av: