Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barn på barnsjukhus fick mögelsjukdomar

Barnet på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 1

Barnet på bilden har inget med artikeln att göra.

BJÖRN LARSSON ASK /SCANPIX

Nyheter | 07/04/2011 10:52

Byggdamm kan ha lett till lunginflammationer på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

STOCKHOLM. Minst tre barn har insjuknat medan de vårdats på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Barnen har fått svåra svampinfektioner och lunginflammationer på grund av att byggarbeten och damm vid sjukhuset spridit mögelsporer i lokalerna.

På barnsjukhuset valde man att inte flytta patienterna under byggarbetet eftersom man inte trodde de skulle kunna påverkas av byggdammet.

– Man kan säga så här att bygget gjordes på en sådan plats att det inte var  närheten av de här patienterna. Men det har visat sig att det kan ha ett samband på grund av att man har transporterats igenom det här utrymmet där man har haft det här dammet, säger Ann-Britt Bohlin, chefsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Sveriges Radios Ekot.

Socialstyrelsen ska nu utreda om om något fel gjorts när de sjuka barnen drabbats av mögelsporerna. På Astrid Lindgrens barnsjukhus har man skärpt hygienrutinerna efter det inträffade.