Lördag 25 Sep
Stockholm

Billigare Big Mac med Borg

Nu kan Bigen bli billigare, tack vare...
Nu kan Bigen bli billigare, tack vare... Foto: Keith Srakocic/Scanpix

Regeringen sänker restaurangmomsen. Den nyheten presenterade finansminister Anders Borg i sin vårproposition. Och nu säger McDonalds att det kan bli billigare att käka Big Mac.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Det här är Big Mac-index

Big Mac-index är ett jämförelsetal skapat av den ansedda brittiska tidskriften The Economist. Det första Big Mac-indexet publicerades den 6 september 1986. Jämförelsen ger en generell uppskattning av ett visst lands prisnivå på basvaror.

Konceptet bygger på att Big Macen är en över hela jorden enhetlig och samtidigt inhemskt producerad vara. Ibland kallas mätmetoden Burgernomics.

The Economist publicerar också en purchasing-power parity (PPP) - det vill säga kvoten mellan en amerikansk Big Mac och samma produkt i andra länder omräknat i dollar. Det ger en indikation på om ett lands valuta är över- eller undervärderad gentemot dollarn.

Källa: Wikipedia

Vid årsskiftet planerar alliansregeringen att sänka restaurangmomsen. Det framgår av den vårproposition som finansminister Anders Borg (m) presenterade under onsdagen.

Och det innebär att det kan bli billigare att käka ute. Till exempel utesluter inte snabbmatskedjan McDonalds att de sänker priserna på sina burgare.

– Naturligtvis måste vi vänta och se hur reformen exakt ser ut. Men det är självklart så att det är en möjlighet att både sänka priset och nyanställa. Vi ser självklart positivt på den möjligheten, men exakt hur det blir får vi se först om sänkningen blir en realitet, säger restaurangkedjans presschef, Frida Berg, till Söderhamns-Kuriren.

Exakt hur mycket restaurangmomsen ska sänkas är i dagsläget inte klart, men enligt den utredning som regeringen bestämt ska momsen halveras från 25 procent till 12. Det är samma momssats som gäller för livsmedel i handeln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela