Ambulansen kom aldrig.
1 av 3
Ambulansen kom aldrig. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

Dog i väntan på ambulans - sjuksköterskan får sparken

Emil Linnell, 23, ringde svårt sjuk till SOS Alarm och bad om hjälp. Men någon ambulans kom aldrig. Nu får sjuksköterskan som tog emot samtalet sparken efter Emils död.


GÖTEBORG. När man till slut hittade Emil Linnell, 23, låg han redan död. Larmoperatören - en sjuksköterska - får nu sparken och åklagare har inlett en förundersökning om tjänstefel, uppger Aftonbladet.

När Emil ringde hade han andningsproblem och panik. Men sjuksköterskan tyckte inte att symptomen var tillräckligt allvarliga för att kalla ambulans till platsen. Trots att han svimmat och gjorde allt han kunde för att få hjälp.

Efter tre samtal svarade inte längre Emil. Men SOS skickade ändå ingen sjukvårdspersonal.

– Det som har hänt är oerhört tragiskt. Sjuksköterskan har inte uppfattat det akuta läget. Personen är nu avstängd och har blivit varslad om uppsägning, säger Lars Engerström, chefsöverläkare på SOS Alarm, till Aftonbladet.

Dessutom har Emils familj polisanmält händelsen och åklagare inlett en förundersökning. Också Socialstyrelsen har tagit emot en anmälan.

– Kan vi belysa det här på så många olika sätt som möjligt är det bara bra, säger Lars Engerström.

Emils familj tycker att det är bra att det händer något i ärendet. Men är fortfarande oförstående för hur det kunde gå så snett. På Emils mobil ser de att han ringt SOS tre gånger utan att få hjälp.

Sammanlagt hade han pratat med sköterskan i tolv minuter.

– Jag förstår inte hur någon kan arbeta med något så viktigt som sköterskan gjorde och sedan göra en så total missbedömning, säger Emils styvpappa till VGNT.

– Vår son upprepade gång på gång att han behövde ambulans och undrade om den var på väg. Han öppnade till och med dörren för att de skulle komma in. Men hjälpen kom aldrig.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

1 timme sedan
USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

2 timmar sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.