Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dog i väntan på ambulans - sjuksköterskan får sparken

Ambulansen kom aldrig.
1 av 3

Ambulansen kom aldrig.

Johan Nilsson / SCANPIX

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

Nyheter | 14/04/2011 07:56

Emil Linnell, 23, ringde svårt sjuk till SOS Alarm och bad om hjälp. Men någon ambulans kom aldrig. Nu får sjuksköterskan som tog emot samtalet sparken efter Emils död.

GÖTEBORG. När man till slut hittade Emil Linnell, 23, låg han redan död. Larmoperatören - en sjuksköterska - får nu sparken och åklagare har inlett en förundersökning om tjänstefel, uppger Aftonbladet.

När Emil ringde hade han andningsproblem och panik. Men sjuksköterskan tyckte inte att symptomen var tillräckligt allvarliga för att kalla ambulans till platsen. Trots att han svimmat och gjorde allt han kunde för att få hjälp.

Efter tre samtal svarade inte längre Emil. Men SOS skickade ändå ingen sjukvårdspersonal.

– Det som har hänt är oerhört tragiskt. Sjuksköterskan har inte uppfattat det akuta läget. Personen är nu avstängd och har blivit varslad om uppsägning, säger Lars Engerström, chefsöverläkare på SOS Alarm, till Aftonbladet.

Dessutom har Emils familj polisanmält händelsen och åklagare inlett en förundersökning. Också Socialstyrelsen har tagit emot en anmälan.

– Kan vi belysa det här på så många olika sätt som möjligt är det bara bra, säger Lars Engerström.

Emils familj tycker att det är bra att det händer något i ärendet. Men är fortfarande oförstående för hur det kunde gå så snett. På Emils mobil ser de att han ringt SOS tre gånger utan att få hjälp.

Sammanlagt hade han pratat med sköterskan i tolv minuter.

– Jag förstår inte hur någon kan arbeta med något så viktigt som sköterskan gjorde och sedan göra en så total missbedömning, säger Emils styvpappa till VGNT.

– Vår son upprepade gång på gång att han behövde ambulans och undrade om den var på väg. Han öppnade till och med dörren för att de skulle komma in. Men hjälpen kom aldrig.