Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokratisk präst på antisemitmöte

- 15/04/2011, 20:27 -
Det antisemitiska seminariet arrangerades av bloggportalen och förlaget Arktos.
1 av 2

Det antisemitiska seminariet arrangerades av bloggportalen och förlaget Arktos.

Prästen, journalisten och Sverigedemokraten Axel W Karlsson kritiseras för sin medverkan i ett antisemitiskt möte där flera ökända högerextremister närvarade.
2 av 2

Prästen, journalisten och Sverigedemokraten Axel W Karlsson kritiseras för sin medverkan i ett antisemitiskt möte där flera ökända högerextremister närvarade.

Sverigedemokraterna

– Jag var inte där i egenskap av Sverigedemokrat, säger prästen som står med som sd-kanditat inför nästa omval.

GÖTEBORG. Det var i slutet på februari tidigare i år som sd-kanditaten Axel W Karlsson medverkade i seminariet Identiär idé 2011 där flera ökända antisemiter och högerextremister var närvarande.

Karlsson står som Sverigedemokraternas elfte namn i det kommande omvalet i Västra Götalandsregionen, men hävdar att han inte haft något politiskt uppdrag när han gått på mötet.

– Om någon tror att jag har varit där i egenskap av sverigedemokrat tar de fel. Jag har inte haft något som helst uppdrag av partiet att göra något där, säger han till Expo.

Arbetar som präst och journalist

Karlsson är präst och har under en längre period även varit verksam som journalist. Detta är enligt honom anledningen till att han besökt seminariet.

– Som präst måste jag ha friheten att röra mig i vilka miljöer jag vill och träffa vilka människor jag vill. Även i min egenskap av frilansjournalist måste jag ha ungefär samma frihet, förklarar han.

Ökända högerextremister

Mötet arrangerades av den högerextrema bloggportalen Motpol, Arktos, den svenska vit makt-rörelsens motsvarighet till Wikipedia.

Bland de medverkande fanns Jonas De Geer som tidigare samarbetat med  Nationaldemokraterna samt varit chefredaktör för den kulturkonservativa tidsskriften Salt.

Karlsson förklarar dock att han ställt sig kritisk mot det som sagts på mötet.

– Det fanns de som framförde idéer som jag fann märkliga. Det fanns personer bland deltagarna som hade märkliga idéer om judar bland annat, och då sa jag ifrån. 

Utreds av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna tar starkt avstånd från prästens antisemitiska kopplingar.

Partiet väljer att inte kommentera uppgifterna men förklarar att man ska inleda en utredning om vad som hänt.

Detta ifrågasätts av Karlsson, som hotar att lämna partiet.

- Det kan inte vara så att det faktum att jag är engagerad i Sverigedemokraterna kan inskränka min frihet som präst och journalist. I sådant fall lämnar jag Sverigedemokraterna.

Se Jonas De Geer tillsammans med Nationaldemokraterna