Det antisemitiska seminariet arrangerades av bloggportalen och förlaget Arktos.
1 av 2
Det antisemitiska seminariet arrangerades av bloggportalen och förlaget Arktos.
Prästen, journalisten och Sverigedemokraten Axel W Karlsson kritiseras för sin medverkan i ett antisemitiskt möte där flera ökända högerextremister närvarade.
2 av 2
Prästen, journalisten och Sverigedemokraten Axel W Karlsson kritiseras för sin medverkan i ett antisemitiskt möte där flera ökända högerextremister närvarade. - Foto: Sverigedemokraterna

Sverigedemokratisk präst på antisemitmöte

– Jag var inte där i egenskap av Sverigedemokrat, säger prästen som står med som sd-kanditat inför nästa omval.


GÖTEBORG. Det var i slutet på februari tidigare i år som sd-kanditaten Axel W Karlsson medverkade i seminariet Identiär idé 2011 där flera ökända antisemiter och högerextremister var närvarande.

Karlsson står som Sverigedemokraternas elfte namn i det kommande omvalet i Västra Götalandsregionen, men hävdar att han inte haft något politiskt uppdrag när han gått på mötet.

– Om någon tror att jag har varit där i egenskap av sverigedemokrat tar de fel. Jag har inte haft något som helst uppdrag av partiet att göra något där, säger han till Expo.

Arbetar som präst och journalist

Karlsson är präst och har under en längre period även varit verksam som journalist. Detta är enligt honom anledningen till att han besökt seminariet.

– Som präst måste jag ha friheten att röra mig i vilka miljöer jag vill och träffa vilka människor jag vill. Även i min egenskap av frilansjournalist måste jag ha ungefär samma frihet, förklarar han.

Ökända högerextremister

Mötet arrangerades av den högerextrema bloggportalen Motpol, Arktos, den svenska vit makt-rörelsens motsvarighet till Wikipedia.

Bland de medverkande fanns Jonas De Geer som tidigare samarbetat med  Nationaldemokraterna samt varit chefredaktör för den kulturkonservativa tidsskriften Salt.

Karlsson förklarar dock att han ställt sig kritisk mot det som sagts på mötet.

– Det fanns de som framförde idéer som jag fann märkliga. Det fanns personer bland deltagarna som hade märkliga idéer om judar bland annat, och då sa jag ifrån. 

Utreds av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna tar starkt avstånd från prästens antisemitiska kopplingar.

Partiet väljer att inte kommentera uppgifterna men förklarar att man ska inleda en utredning om vad som hänt.

Detta ifrågasätts av Karlsson, som hotar att lämna partiet.

- Det kan inte vara så att det faktum att jag är engagerad i Sverigedemokraterna kan inskränka min frihet som präst och journalist. I sådant fall lämnar jag Sverigedemokraterna.

Se Jonas De Geer tillsammans med Nationaldemokraterna

/
/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna efter skottlossning

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.