- Foto: tt bild

Sala först i Sverige att förbjuda tiggare

Som första svenska kommun inför nu Sala ett tiggeriförbud på allmän plats. Men insamlingar och påskkärringar är fredade.


SALA. Debatten om tiggeriet har periodvis rasat de senaste 15 åren i Sverige.

Nu lär den få ny fart efter att Sala kommun blivit först i landet med att införa ett förbud mot tiggare. Påskkärringar, insamlingsbössor och liknande räknas dock bort från förbudet.

Polisen ska från och med nu kunna agera mot tiggare i Sala och bedöma om dessa gör sig skyldiga till brott. I så fall är straffet böter.

– Vi hoppas att de kommer bort från Salas stråk och att man inte tillåter den här typen av verksamhet i Sala kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Per Olov Rapp (s) till Sveriges Radio.

Enligt honom finns det just nu "ett par, tre, fyra stycken" tiggare i kommunen.

Trots att samtliga partier utom sverigedemokraterna säger nej till ett förbud eller är osäkra i frågan på nationell nivå har Salas partier varit helt överens.

Förhoppningen är att man ska kunna få stopp på grövre brottslighet.

– Det här är ett sätt att få bort illegal verksamhet som bygger på människohandel eller brottslig verksamhet, säger Per Olov Rapp.

Om Länsstyrelsen ger sitt godkännande träder lagen i kraft den 1 maj.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Rekordvinst för Spotify – på 18-årsdagen

Strömningstjänsten Spotify – en av årets vinnare på Wall Street – redovisar en rekordhög vinst för årets första kvartal. Och försäljningsprognosen för andra kvartalet ser starkare ut än väntat. Men antalet abonnenter hänger inte med uppåt så snabbt som bolaget räknat med.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.