Onsdag 21 Apr
Stockholm

Kristdemokraterna ändrar sig - vill slopa spelmonopolet

Beredda släppa in privata spelbolag i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kristdemokraterna har alltid varit negativa till att riva upp det svenska spelmonopolet och släppa in privata aktörer på en marknad som kräver stort socialt ansvar. Men nu är partiet beredda att ompröva sin uppfattning och låta privata bolag gå in på spelmarknaden.

Skulle monopolet slopas så att de stora utländska bolagen etablerade sig i Sverige skulle de tvingas betala skatt här och kunna tvingas till ett större ansvarstagande, menar kristdemokraterna.

– Jag har träffat några av de här bolagen och de vill ju etablera sig i Sverige och ta ett ansvar för spelarna. Det skulle vara en möjlighet för de att synas i Sverige och ha personal i Sverige och agera utifrån Sverige och därmed också betala skatt i Sverige och också få ett krav på sig att ta ansvar för spelarna, säger Andreas Carlsson, kulturpolitisk talesperson för kd, till Sveriges Radios Ekot.

De privata bolagen tar redan i dag allt större andelar av spelmarknaden men gör det enbart med sitt säte i andra länder, vilket minskar möjligheten att kontrollera bolagens sociala ansvar.

Dessutom kan Sverige tvingas förändra spelmonopolet i alla fall - om EU-kommissionens granskning leder till det.

– Om vi från Sverige inte agerar och inte gör någonting, kan vi bli tvingade EU-kommissionen att göra en lösning som vi själva inte har valt. Därför tycker jag att det är viktigt att vi nu i Sverige lyfter fram spelfrågan och diskuterar den på djupet och tar fram en position för Sverige, säger Andreas Carlsson till Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela