Kristdemokraterna ändrar sig - vill slopa spelmonopolet

Beredda släppa in privata spelbolag i Sverige.


Kristdemokraterna har alltid varit negativa till att riva upp det svenska spelmonopolet och släppa in privata aktörer på en marknad som kräver stort socialt ansvar. Men nu är partiet beredda att ompröva sin uppfattning och låta privata bolag gå in på spelmarknaden.

Skulle monopolet slopas så att de stora utländska bolagen etablerade sig i Sverige skulle de tvingas betala skatt här och kunna tvingas till ett större ansvarstagande, menar kristdemokraterna.

– Jag har träffat några av de här bolagen och de vill ju etablera sig i Sverige och ta ett ansvar för spelarna. Det skulle vara en möjlighet för de att synas i Sverige och ha personal i Sverige och agera utifrån Sverige och därmed också betala skatt i Sverige och också få ett krav på sig att ta ansvar för spelarna, säger Andreas Carlsson, kulturpolitisk talesperson för kd, till Sveriges Radios Ekot.

De privata bolagen tar redan i dag allt större andelar av spelmarknaden men gör det enbart med sitt säte i andra länder, vilket minskar möjligheten att kontrollera bolagens sociala ansvar.

Dessutom kan Sverige tvingas förändra spelmonopolet i alla fall - om EU-kommissionens granskning leder till det.

– Om vi från Sverige inte agerar och inte gör någonting, kan vi bli tvingade EU-kommissionen att göra en lösning som vi själva inte har valt. Därför tycker jag att det är viktigt att vi nu i Sverige lyfter fram spelfrågan och diskuterar den på djupet och tar fram en position för Sverige, säger Andreas Carlsson till Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.