Fredag 27 Maj
Stockholm

Så ska sd erövra medie-Sverige

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth avslöjade satsningen under ett tal i Belgien.
1 av 3
Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth avslöjade satsningen under ett tal i Belgien. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Mattias Karlsson mellan Lars Ohly (v) och Peter Eriksson (mp) under en eftervalsdebatt.
2 av 3
Mattias Karlsson mellan Lars Ohly (v) och Peter Eriksson (mp) under en eftervalsdebatt. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
En partimedlem säljer Sd-kuriren under valkampanj i Visby.
3 av 3
En partimedlem säljer Sd-kuriren under valkampanj i Visby. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Efter medlemsras och interna strider vill nu Sverigedemokraterna ändra mediebilden av sig själva. Därför ska de starta en egen tevekanal och en ny tidning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Att sverigedemokraterna ser sig själva som orättvist behandlade i medierna kanske inte är någon nyhet. Nu ska de dock försöka ändra på detta genom att bevaka sig själva.

I ett tal till medlemmar i det högerextrema Vlaams Belang i belgiska Antwerpen avslöjade riksdagsledamoten Kent Ekeroth (sd) att partiet ska starta en egen tevekanal och en ny tidning.

– Vi upplever att vi har svårare än andra att få ut vårt budskap på ett korrekt och rättvist sätt i de traditionella medierna, säger partiets kulturpolitiske talesman Mattias Karlsson till Svenska Dagbladet apropå de nya sd-medierna.

Sverigedemokraterna menar också att partiet endast får frågor om migrationspolitiken och att annat utelämnas. Detta påstående får dock mothugg från experthåll.

– Vilken fråga journalister än ställer så får man ett svar som leder tillbaka till huvudfrågan. De vill skapa ett medium där man kan visa "den verkliga bilden av problemen i världen", säger Ulla Ekström von Essen, idéhistoriker vid Södertörns högskola, till SvD.

– De här nya forumen kommer troligtvis bara att fokusera på saker som handlar om problemen med mångkultur, fortsätter hon.

Sverigedemokraterna har redan en egen medlemstidning, Sd-kuriren, som är ett partiorgan och funnits sedan 2003. Tidigare har de haft en webbtevekanal vid namn Sd Television som lades ner 2010.

I talet i Antwerpen sade Kent Ekeroth att kostnaderna för den nya mediesatsningen uppgår till 1,4 miljoner kronor. Mattias Karlsson vill dock inte kommentera några konkreta siffror.

– Vi kommer att göra en stor satsning på det här ekonomiskt, men vad det hamnar på kan jag inte säga, säger han till SvD.

Partiet har tappat medlemmar och skakats av flera uppmärksammade interna stridigheter den senaste tiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela