Peter Ekwiri stämmer den svenska staten på tio miljoner kronor. Här är hans advokat Per E Samuelson.
1 av 3
Peter Ekwiri stämmer den svenska staten på tio miljoner kronor. Här är hans advokat Per E Samuelson. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Peter Ekwiri utvisades till fel land. I stället för att placeras i Sudan, hamnade han i...
2 av 3
Peter Ekwiri utvisades till fel land. I stället för att placeras i Sudan, hamnade han i...
Ghana.
3 av 3
Ghana.

Utvisades till fel land och fängslades - stämmer Sverige

Peter Ekwiri utvisades till fel land och fängslades trots att han flera gånger förklarat att hans riktiga hemland varit Sudan. Nu stämmer Ekwiri Sverige på tio miljoner kronor.


STOCKHOLM. Peter Ekwiri utvisades 1995 från Sverige till västafrikanska Ghana.

Beslutet om utvisning togs efter att en språkanalys gjordes på Ekwiri av dåvarande Invandrarverket, som kom fram till att mannen kom från Ghana.

Det enda problemet var att Ekwiri inte alls kommer från Ghana.

Ekwiris hemland är Sudan. Han protesterade därför hårdnackat när myndigheterna ville utvisa honom till fel land.

– Det enda de sa till mig var "du är ghanan". Men jag försökte säga emot och säga "nej, det är jag inte". Men de svarade bara "jo, det är du visst", säger Ekwiri till Sveriges Radio.

Fängslades i Ghana

Och livet blev snabbt ett helvete för den då 22-årige Ekwiri i Ghana. När han anlände betraktades han som en illegal flykting. Därför fängslades han av myndigheterna.

– Han har suttit oskyldigt fängslad i många år. Han har drabbats av svår kroppslig sjukdom, och han ser ännu inte någon ljusning i det hela så det här är priset för ett förstört liv, säger Ekwiris advokat Per E Samuelson till Sveriges Radio.

Stämmer staten på 10 miljoner

I dag är Peter Ekwiri 38 år gammal och är tillbaka i Sverige för att skipa rättvisa.

Under sin tid i fängelset drabbades han nämligen av tuberkulos och enligt svenska läkarintyg har Ekwiri bara en fungerande lunga.

– Jag tror att det här kan vara toppen på ett isberg, alltså att svenska staten slarvar i det enskilda fallet, begår ett rättsövergrepp mot enskilda invånare, och sen hoppas man att Ghana ligger så långt bort och att den här mannen är så obetydlig att hans öde aldrig ska komma upp till ytan, fortsätter Samuelson.

Av den anledning stämmer nu Ekwiri staten på tio miljoner kronor - och bevisen är omfattande.

– De dokument vi har grävt upp visar ju att Sverige använde Ghana på det här sättet, på ett systematiskt sätt för några år sedan. Så jag är övertygad om att det finns liknande fall som aldrig kommit upp till ytan, avslutar Samuelson.

Fel
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.