Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Intet nytt i sverigedemokraternas budget

- 05/05/2011, 10:53 -
Johnny Skalin (sd), ekonmisk talesperso för sverigedemokraterna.
1 av 2

Johnny Skalin (sd), ekonmisk talesperso för sverigedemokraterna.

Claudio Bresciani/Scanpix

Sven-Olof Sällström, Richard Jomshof och Johnny Skalin.
2 av 2

Sven-Olof Sällström, Richard Jomshof och Johnny Skalin.

Claudio Bresciani/Scanpix

Sverigedemokraterna underkänner regeringens arbetsmarknadspolitik, eftersom den undergrävs av invandringens kostnader. Nyheter24:s Jakob Lewander tar en titt på skuggbudgeten.

Fokus för sverigedemokraternas skuggbudget som presenterades på onsdagen hamnade i år på arbete och utbildning.

Lärlingsplatser som ska få ungdomar enklare ut i arbete, bättre tillgänglighet inom sjukvården och avskaffande av pensionärsskatten finns att läsa om i budgetmålen. Man vill också införa en kultur- och litteraturkanon.

Partiet ställer sig "otvetydigt bakom de finanspolitiska hörnstenarna för de offentliga finanserna" men underkänner samtidigt regeringens arbetsmarknadspolitik.

Regeringen har försämrat villkoren för de arbetslösa och sjuka samtidigt som man genom en ansvarslös invandringspolitik skapat lönedumpning som förstärkt utanförskapet, anser sd.

Den "plockgodispolitik" - där man tar det mest lockande från höger och vänster och lägger i samma påse - som sverigedemokraterna sedan länge vunnit politisk mark på är alltså fortfarande intakt.

Svaret på frågan vad som ska finansiera det nya reformutrymmet på 43 miljarder - 20 miljarder mer än regeringens - är förstås givet:

Tio miljarder sparar man på att minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent samt ytterligare tio miljarder på minskat bistånd.