Julian Assange.
1 av 3
Julian Assange. - Foto: Akira Suemori/AP/Scanpix
Björn Hurtig är Julian Assanges advokat i Sverige och kollega med Lapidus och Åkermark.
2 av 3
Björn Hurtig är Julian Assanges advokat i Sverige och kollega med Lapidus och Åkermark. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Faksimil från Försvarsadvokaternas hemsida.
3 av 3
Faksimil från Försvarsadvokaternas hemsida.

DN kände inte till Lapidus koppling till Assanges advokat

UPPDATERAD ARTIKEL. Jens Lapidus och Johan Åkermark ger på torsdagen Julian Assange rätt i kritiken av det svenska rättssystemet. Men är de objektiva?


Utdrag ur debattartikeln

"Vi vill återigen poängtera att vi inte bryr oss specifikt om Julian Assange och inte har någon uppfattning om huruvida han är skyldig eller inte till de anklagelser som riktas emot honom. Det är också möjligt att Assange i många avseenden uppfyller rekvisiten för att vara en sann rättshaverist, och att hans attacker mot det svenska rättssamhället endast bottnar i egna strategiska överväganden i hans rättsprocess."

STOCKHOLM. På torsdagen skriver advokaterna Jens Lapidus och Johan ÅkermarkDN Debatt att Wikileaksgrundaren Julian Assanges kritik av det svenska rättssystemet "är riktig på flera punkter".

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén reagerade i ett blogginlägg på detta då Lapidus och Åkermark jobbar på samma byrå, Försvarsadvokaterna, som Assanges svenske försvarare Björn Hurtig. Något som över huvud taget inte framgår i samband med DN Debatts publicering.

När Nyheter24 når Bo G Andersson, debattchef på Dagens Nyheter, erkänner han att han inte visste att advokaterna var kollegor förrän efter att artikeln publicerats.

– Jag kände faktiskt inte till det förrän nu. Hade jag känt till det hade jag övervägt att tala om det på något sätt, säger han till Nyheter24.

Uppdatering: Efter att Nyheter24 publicerat artikeln hör Dagens Nyheters debattchef Bo G Andersson av sig till Nyheter24 med invändningen att Björn Hurtig inte alls jobbar med Lapidus och Åkermark.

Björn Hurtig har nämligen flyttat och startat upp Försvarsadvokaterna-Väst. När Nyheter24 ringer Försvarsadvokaterna i Stockholm och söker Hurtig ber de dock att få koppla till Göteborgskontoret, där man bekräftar att Hurtig och Lapidus visst är kollegor.

– Jens är inne på ett förhör i ett av Björns fall i dag, säger de till Nyheter24 och fortsätter:

– Han är inte delägare längre men de samarbetar väldigt mycket och han får uppdrag från Stockholmskontoret hela tiden.

Björn Hurtig poängterar för Nyheter24 att firmorna är helt skilda.

- I dag är vi inte kollegor, och när de skrivit artikeln har vi inte haft byrån gemensamt. Jag har inte på något sätt varit inblandad i artikeln eller givit några synpunkter på artikeln. Jag har inte läst den och vet inte ens om jag håller med om allt som står där, säger Björn Hurtig till Nyheter24.

Bo G Andersson menar dock att vem de arbetar tillsammans med inte spelat in när de skrivit debattartikeln.

– De här personerna har hög integritet. Att de är kollegor förtar inte deras synpunkter alls. Men jag förstår om någon tycker det är fel av oss, säger han.

I debattartikeln skriver Jens Lapidus och Johan Åkermark om en undersökning som gjorts där tre av tio tillfrågade jurister håller med om kritiken från Assange mot rättsväsendet.

Tanken är att debatten nu ska dra igång på riktigt om det svenska rättssystemet.

Tror du att ni bidrar till att förvärra konspirationsteorierna kring utredningen när ni inte anger att de är kollegor?

– Det vill jag inte spekulera i. Man får titta på vad det är för kritik som framförs och det är ingalunda någon ny kritik, säger Bo G Andersson till Nyheter24.

Kommer ni att ändra på webben nu och ange att de är kollegor?

- Det vet jag faktiskt inte.

 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.