Ulrika Westerlund kände sedan länge till Frälsningsarméns hållning.
1 av 2
Ulrika Westerlund kände sedan länge till Frälsningsarméns hållning. - Foto: Dan Hansson/Svd/SCANPIX
Frälsningsarmén är dock långt ifrån de enda som har homofoba åsikter och får skattemedel.
2 av 2
Frälsningsarmén är dock långt ifrån de enda som har homofoba åsikter och får skattemedel. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

RFSL vill stoppa bidrag till homofientliga organisationer

”Ska den typen av organisationer ha rätt till skattemedel?”


KALLA FAKTA KRITISERAS

Kalla Fakta har fått mycket kritik för sin granskning och Frälsningsarmén går till attack mot den "sensationssökande show" TV4 står för.

Redaktionen för Kalla Fakta har dock svarat på kritiken.

På söndagen granskades Frälsningsarméns inställning till homosexuella av TV4:s Kalla Fakta.

Nu går RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund ut och kräver – på nytt – att bidragen stoppas till homofoba organisationer.

- Frälsningsarméns ställningstaganden är ingen hemlighet, det är inga nyheter för oss, säger Ulrika Westerlund till Nyheter24 och forstätter:

- Det finns från vissa religiösa håll ett motstånd mot homosexuellas rättigheter.

Enligt henne rör det sig ibland om muslimska organisationer men är vanligast förekommande hos evangelikala kristna. Flera av dem har tidigare kritiserats hårt efter en granskning som Sveriges Radios Kaliber genomförde förra året.

 

"UPPRÄTTHÅLLA OCH STÄRKA GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR"

Organisationer som får skattemedel ska enligt kraven upprätthålla och stärka grundläggande värderingar och enligt Ulrika Westerlund bör diskrimineringslagen ses som en del av de grundläggande värderingarna.

- Jag tycker det är en grundläggande värdering i vårt samhälle att man inte får diskriminera på grund av sexuell läggning. Det är märkligt att det är möjligt att få bidrag trots att man bryter detta, säger hon till Nyheter24.

 

SVENSKA KYRKAN FÖREDÖME

Samtidigt poängterar hon att förändringen ofta måste komma också inifrån organisationen och lyfter fram Svenska Kyrkan som ett exempel på en religiös organisation som skiljer ut sig positivt i synen på homosexuella.

- Svenska kyrkan har genomgått ett radikalt förändringsarbete. Det är personer inom kyrkan som tagit striden, och det hänger ofta på det. Där finns homosexuella präster som verkligen kämpat för sin rätt.

Kraven man ställer på religiösa organisationer i Sverige kan ge effekter även utomlands när organisationerna arbetar internationellt. Det har märkts inte minst inom den amerikanska frikyrkan.

- Det är problematiskt med fundamentalism, de åsikterna som framförs skapar möjligheter för intoleranta handlingar. I Uganda har amerikanska evangelister varit med och inspirerat stämningar som leder till att man nu föreslår dödsstraff för homosexuella i landet, säger Ulrika Westerlund till Nyheter24.

 

"LAGSTIFTNINGEN STÄLLER KRAV REDAN I DAG"

Diskrimineringsombudsmannens pressansvarige Magnus Jacobson menar dock att kraven finns redan i dag.

- Fördelningen av stöd till trossamfunden styrs av en lag som heter laen om stöd till trossamfund. Tittar man närmare på vad det betyder står det att trossamfundet bör motverka rasism och andra typer av diskriminering, säger han till Nyheter24.

Men det här följs inte av alla som får stöd.

- Lagstiftningen ställer tydligt de kraven redan i dag. Sen kan vi bara förutsätta att rådet följer gällande lagar där man motverkar alla former av diskriminering.

Kommer ni göra någon utredning av det här?

- Det förutsätter att vi får en anmälan från någon som velat bli medlem och nekats medlemskap på grund av sin homosexualitet. Nån sån har vi inte fått, säger Magnus Jacobson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!