Måndag 21 Jun
Stockholm

Uteblivet stopp för vapen till diktaturer - "Du beväpnar förtryckarregimer"

Anna Ek, ordförande för Svenska Freds.
1 av 2
Anna Ek, ordförande för Svenska Freds. Foto: Faksimil från fredsfabriken.
Carl Bildt och regeringen har tidigare fått kritik för att ha en hycklande inställning vad gäller vapenförsäljning till bland annat Tunisien.
2 av 2
Carl Bildt och regeringen har tidigare fått kritik för att ha en hycklande inställning vad gäller vapenförsäljning till bland annat Tunisien. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Dina företrädare fortsätter sälja vapen till diktaturer bakom stängda dörrar. Nu reagerar fredsorganisationerna med ilska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Export till priset av mänskliga rättigheter

Läs, för mer omfattande argument från fredsorganisationerna, rapporten Export till priset av mänskliga rättigheter? här (pdf-länk).

- Du beväpnar militärdiktaturer, auktoritära regimer där man har prygelstraff som domstolsutövning och kvinnor är förbjudna att delta i samhällslivet, konstaterar Magnus Walan, politik- och samhällskontakt på biståndsorganet Diakonia.

På torsdagen uppmanade riksdagens utrikesutskott regeringen att återkomma med ett förslag till en ny krigsmateriellagstiftning. Men trots högstämd retorik och en bred opinon för att Sverige ska sluta sälja vapen till icke-demokratier kommer inga såna absoluta krav. I stället pratar man om ”skärpt kontroll” snarare än totalförbud.

- Det är en liten seger men mycket arbete återstår, säger Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, till Nyheter24.och fortsätter:

- Det finns ett momentum här för att fortsätta arbetet och få fram en så stark uppskärpning som möjligt.

Att det inte blir något totalförbud upprör dock både Svenska Freds och flera av de andra organisationer som jobbat för en vapenexport som tar mer hänsyn till mänskliga rättigheter och demokrati.

- Redan i dag är mänskliga rättigheter på pappret ett centralt villkor men år efter år blir det allt mer urvattnat. Mänskliga rättigheter tycks inte ha betydelse alls nästan. Man har exporterat vapen till Saudiarabien, Pakistan, Tunisien, Egypten med mera. Tidigare också till Libyen. Bahrain är ju ett skräckexempel också, säger Magnus Walan, politik- och samhällskontakt på biståndsorganet Diakonia, till Nyheter24.

Också från Diakonias håll välkomnar man ändå att det kommer en viktig markering från utrikesutskottet. Men tilltron till att det ska bli någon jättestor skillnad är liten.

 SVERIGES VAPENXPORT TILL ICKE-DEMOKRATIER SKENAR

De senaste fem åren har vapenexporten till icke-demokratier ökat med 300 procent jämfört med de fem föregående åren, enligt en undersökning som Svenska Freds genomfört. Och ofta låter det på ett sätt i debatten men på ett annat i de sekretessbelagda beslutsprocesserna.

- På pappret finns en bred majoritet som vill skärpa lagstiftningen. Men marknaden och försvarsindustrins lobbygrupper trycker på, liksom näringspolitiska intressen, säger Magnus Walan och jämför med biståndspolitiken:

- När det gäller bistånd säger man, med rätta, att inte en krona ska gå till diktaturer och biståndet granskas noga. Men exportorganen undkommer all granskning och kritik.

Svenska Freds Anna Ek instämmer i kritiken.

- Det är helt förfärligt att det är högre krav på bistånd än på vem man säljer vapen till. Vid bistånd finns långtgående krav på demokrati och antikorruption som saknas när det gäller vapenförsäljning, säger hon till Nyheter24.

ÖVER 90 PROCENT SÄGER NEJ -  MEN EXPORTEN FORTSÄTTER

Både Walan och Ek nämner opinionsundersökningar där över 90 procent av svenskarna sagt sig vara negativa till att Sverige säljer vapen till diktaturer och att även politikerna ofta säger sig vara negativa innan de i praktiken genomför omfattande försäljningar.

Vad är det man som svensk medverkar till när våra politiker agerar såhär?

- Du beväpnar militärdiktaturer, auktoritära regimer där man har prygelstraff som domstolsutövning och kvinnor är förbjudna att delta i samhällslivet. De här regimerna har den svenska regeringen utbyte med, de går på fina middagar med. Detta har man gjort även med Khaddafis ministrar. För bara några månader sedan var Syriens vice premiärminister här på besök, säger Magnus Walan.

- Vi har ett jättestort ansvar, säger Anna Ek och fortsätter:

- Vid de tillfällen jag besökt andra länder och de upptäcker att Sverige beväpnar de här regimerna får de en chock. De har sett sverige som ett fredsland och så är vi världens största vapenexportör per capita. Vi gnäller på tyska kolkraftverk och hur de påverkar oss och sitter samtidigt och säljer vapen som används i förtryckarregimer.

Hur kan besluten fattas när ingen säger sig vara positiv till det här öppet?

- Det är sekretessbelagt så man vet inte vilka partier som ställer sig bakom. Men man kan nästan anta att åtminstone socialdemokraterna och moderaterna måste vara bakom, när det pratas om så breda majoriteter i exportkontrollrådet, säger Magnus Walan till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela