Söndag 5 Dec
Stockholm

Stor risk för nya bränder: "Gängen triggar varandra"

Gängens innersta krets består av unga vuxna med ett kriminellt förflutet.
1 av 2
Gängens innersta krets består av unga vuxna med ett kriminellt förflutet. Foto: Björn Andersson / SCANPIX
Biträdande kommunalrådet Anna Johansson (s) tror inte att vi har sett slutet på brilbränderna.
2 av 2
Biträdande kommunalrådet Anna Johansson (s) tror inte att vi har sett slutet på brilbränderna. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Kommunalrådet Anna Johansson (s) ser en stor risk för fler bilbränder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Polisens kommentarer till bränderna

– Det som har hänt är helt oacceptabelt och polisens insats syftar till att förhindra ytterligare brott och ordningsstörningar, berättar kommenderingschef Lars Klevensparr i ett pressmeddelande från polisen.

– Vi har avsatt folk i en speciell kommendering. Och vad jag förstår får de jobba för lönen, säger Lars Tunefjord, biträdande vakthavande befäl på länskommunikationscentralen, till Göteborgs-Posten.

– Allting började med väktarbilen och väktaren. När polisen kom dit blev de utsatta för stenkastning och när räddningstjänsten kom för att ta hand om bilränderna fick de också stenar kastade mot sig, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg, till Göteborgs-Posten.

GÖTEBORG. Ungdomsgängen fortsätter sin kamp mot polisen och i helgen eldhärjades ett tiotal bilar. Allt startade som en hämndaktion från ungdomarnas sida som ansåg att polisen agerat fel vid ett ingripande. Samtidigt som det nu blir varmare väder och fler och fler ungdomar rör sig ute på kvällarna är risken stor för fler bilbränder.

– Det hoppas vi inte. Men det är klart att det finns en sådan risk, säger Anna Johansson (s), biträdande kommunalråd, med ansvar för ungdomsfrågor till Nyheter24.

Trots flera specialinsatser från polisens sida så har de inte lyckats identifiera tillräckligt många ungdomar för att stoppa skadegörelsen. Enligt socialdemokraten Anna Johansson har de dock bra koll på vilka de är. En liten grupp på 20 personer tros utgöra grunden för de olika gängen som triggar varandra att bränna upp bilar. Den innersta kretsen utgörs av "unga vuxna" i 18-årsåldern som lockar med sig kompisarna i sina hämndaktioner mot polisen.

– Det är en handfull i varje stadsdel och det är personer som är kriminellt belastade. Vi gör allt vi kan och socialen samverkar med polisen i de olika stadsdelarna för att få ett stopp på det här, säger Anna Johansson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela