Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eric Rosén: "Det är dig det är fel på - inte politiken"

1 av 2

Adam Ihse/Scanpix

2 av 2

Adam Ihse/Scanpix

Nyheter | 16/05/2011 08:47

KRÖNIKA. Eric Rosén tycker att valdeltagandet är pinsamt.

Att omvalet i Västra Götaland inte lockade lika många väljare som när det hölls första gången, parallellt med riksdagsval, var väl ingen chock. Men att det lockade så otroligt få, 43,1 procent av de röstberättigade, är närmast chockartat. För även om valrörelsen och maktens närvaro kändes så mycket mer påtaglig under hösten, med ideliga partiledarutfrågningar och debatter och utspel, har politiken varit intensivt närvarande inför omvalet även bortom den lokalpolitiska debatten.

Dels genom det anmärkningsvärda i att man var tvungen att hålla ett omval. Dels genom att Håkan Juholt nyss tagit över som partiledare för socialdemokraterna. Dessutom har debatten om utförsäkringar, sverigedemokrater och annan rikspolitik varit så på tapeten att det borde smitta lite. Det borde göra att mer än 43,1 procent går och röstar.

Frågan är vems misslyckandet är. Någon pratar om att digitala val borde införas. Någon om att digitala val skulle vara alldeles för osäkra och att tekniken är för skör. Andra menar att uteblivna debatter mellan Juholt och Fredrik Reinfeldt bidragit till ett lågt valdeltagande i omvalet.

Själv är jag lite benägen att skylla på FOLK.

Naturligtvis ska vi som väljare få så mycket information som möjligt, vettiga debatter, rimliga möjligheter att tillgodogöra oss partiernas argument, kloka analyser och roliga vinklar. Vi ska få hjälp att engagera oss, det offentliga och civila samhället har båda ansvar för att se till att medborgarna deltar i demokratin. Men samtidigt – när bara fyra av tio går och röstar betyder det många gånger att folk som har en helt bestämd politisk uppfattning, och vet exakt vilka de vill ha som styrande parti, bara struntar i att lägga en röst.

De tycker inte att det spelar så stor roll eller att deras röst gör skillnad och det är ett argument som helt enkelt inte har bäring längre. Inte när det är så många mindre partier och så oerhört tät kamp om vem som ska få makten över den rätt omfattande del av samhällsapparaten de valda politikerna förfogar över.

Så ja. Vi måste bättre hjälpa folk att vilja engagera sig och rösta. Men nej, det är inte så mycket valteknikens problem som ett problem med den allmäna känslan av giving a fuck. Det är helt enkelt dags att börja bry sig allra minst så mycket så att man orkar rösta även i ett regionalval.

Allt annat är ju pinsamt.