Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kino: "Ask borde träffa förortens brottslingar"

1 av 2

KARIN BYLUND

2 av 2

SCANPIX

Nyheter | 20/05/2011 08:44

Nuri Kinos uppmaning till Beatrice Ask: "Hon borde träffa brottslingarna i förorten. Hon kanske kan lära sig något."

STOCKHOLM. Kriminaliteten hårdnar medan politikerna blundar. I Stockholms förorter går allt fler ut grundskolan med ofullständiga betyg. Samtidigt hamnar unga män i grov kriminalitet, medan de politiska ungdomsförbundens lokaler gapar tomma.

Varför kokar förorten?

Vad är det för samhörighet man känner som yrkeskriminell? Enligt Nuri Kino, som har följt två unga män i 20-årsåldern som sysslar med grov brottslighet, Jocke och Robert, är det något som Beatrice Ask bör fråga sig oftare.

Sin nya bok - Den svenske Gudfadern - tillägnar han "före detta, nuvarande och blivande statsråd som berörs. Framför allt ni justitieministrar."

Boken handlar framför allt om den beryktade gangsterbossen Milan Sevo, även kallad Den svenske Gudfadern, som var ledare för den så kallade juggemaffian i Sverige på 90-talet.

"Handlar inte om att välja det här livet"

Men Nuri vill inte bara berätta Milans historia, utan också lyfta frågan om varför det kokar i förorterna? Varför ser många ungdomar i förorterna upp till män som Milan Sevo?

Ironiskt nog skulle Milan själv aldrig låta sina egna barn växa upp i till exempel Skärholmen. Och utan att veta om det bekräftar både Jocke och Robert varför:

Det handlar inte om att välja det här livet, det handlar om att vi är födda och uppvuxna på en sådan plats."

– Jag vill att man också ska se den här boken som ett debattinlägg. Och jag tycker att det skulle vara märkligt om inte debatten lyfts, säger Nuri Kino till Nyheter24.

"Botar symptomen, inte sjukdomen"

I slutet av boken får vi följa Jocke och Robert och ges en inblick i hur det är att leva som grovt kriminell i Stockholm 2011. Bland annat beskrivs ett färskt värdetransportsrån i detalj. Ett brott som än i dag är ouppklarat.

"Det var minimum tjugo mille där som brann upp tack vare Clownen Linus. Sådan här chans kommer vi aldrig att få igen, allt var perfekt, förutom Linus och hans ladd!

Inte en snut i sikte fortfarande. Vi svänger av till vår andra flyktbil, tänder på RS6an och våra kläder. Jag vill lämna Linus i bilen och tända på honom också men det går inte, finns ingen tid för sådant, måste komma hem. Vi byter till den tredje flyktbilen."

Vad hoppas du att Beatrice Ask tar till sig från din bok?

– Allt. Förhoppningsvis får hon en bättre kontext och bakgrund och kanske förstår vilka andra statsråd som också berörs av denna skrämmande utveckling.

Vad har hon gjort för fel hitintills?

– Hon botar symptomen, inte sjukdomen. Vad hjälper fler poliser om vi har skolor där elever kastar telefonerna på varandra under hela lektionen?