Tommy Waidelich och Håkan Juholt vill inte ha ett femte jobbskatteavdrag.
1 av 3
Tommy Waidelich och Håkan Juholt vill inte ha ett femte jobbskatteavdrag. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Alliansen har inte stöd av riksdagen i den aktuella frågan.
2 av 3
Alliansen har inte stöd av riksdagen i den aktuella frågan. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Jennie Nilsson ifrågasätter jobbskatteavdraget.
3 av 3
Jennie Nilsson ifrågasätter jobbskatteavdraget. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Regeringskris om det femte jobbskatteavdraget stoppas?

Oppositionen kan fälla regeringens politiska ryggrad.


Jobbskatteavdraget

Är hittills utformat i fyra steg med start 2007, 2008, 2009 och 2010.

Allianspartierna vill införa det femte jobbskatteavdraget men har nu fått klara signaler om att de inte har stöd i riksdagen.

Oppositionen hoppas på att regeringen nu utvärderar effekterna av jobbskatteavdragen.

STOCKHOLM. Miljöpartiet har utryckt motstånd, vänstern är klart emot, sverigedemokraterna likaså och sossarna vill inte heller ha det femte jobbskatteavdraget.

Oppositionen har skickat en tydlig signal till regeringen om att de inte har stöd från riksdagen. Och till hösten kan det bli skarpt läge för regeringen om den ekonomiska politikens ryggrad skulle falla.

– Det här är vårt sätt att visa hur majoritetsförhållandet ligger. Vi vill att man ska utvärdera effekten av de jobbskatteavdrag som är gjorda, säger Jennie Nilsson socialdemokraternas gruppledare i Skatteutskottet, till Nyheter24.

Senast oppositionen rörde om i regeringsgrytan var i frågan om Fas 3. Då berättade statsvetaren Jenny Madestam att hon tyckte det var intressant att oppositionspartierna inklusive sd hade pratat ihop sig mer än tidigare.

I och med torsdagens möte i skatteutskottet visar oppisitionen att de med sin majoritet kräver en seriös utvärdering.

– Vågar man inte utvärdera det här? Har det gett jobb? Finns det faktiska mätbara effekter och inte bara statistik som de alltid visar, säger Jennie Nilsson.

Och fortsätter sitt resonemang.

– Jag tycker att regeringen måste lyssna på vad riksdagen säger. Gör dom inte det då är det anmärkningsvärt, säger hon till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.