Jenny Madestam tycker att riksdagen ska spegla befolkningen men påpekar att vi i Sverige främst betonar åsiktsrepresentativiteten.
1 av 3
Jenny Madestam tycker att riksdagen ska spegla befolkningen men påpekar att vi i Sverige främst betonar åsiktsrepresentativiteten. - Foto: SU
Det är fortsatt svårt att ta sig in i rikspolitiken som ung. Här demonstrerar en grupp SSU:are.
2 av 3
Det är fortsatt svårt att ta sig in i rikspolitiken som ung. Här demonstrerar en grupp SSU:are. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /
Sveriges pensionärers intresseparti, spi, har ännu inte varit nära att ta sig in i riksdagen. Här kampanjar en av partiets medlemmar.
3 av 3
Sveriges pensionärers intresseparti, spi, har ännu inte varit nära att ta sig in i riksdagen. Här kampanjar en av partiets medlemmar. - Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX

Medelålders regerar i riksdagen: "Man måste ha kokat kaffe i 25 år"

Bara en ledamot över 75 och bara fyra under 25. Sverige styrs av medelålders kvinnor och män.


Åldersfördelningen

Sverige

18-24  9, 5 procent
25-34 12, 3 procent
35-44 13, 7 procent
45-54 13 procent
55-64
12, 6 procent
65-74 10 procent
75-   
   8, 5 procent

Riksdagen

18-24  1, 1 procent
25-34 13, 8 procent
35-44 23, 5 procent
45-54 37 procent
55-64 22, 3 procent
65-74  2 procent
75-      0, 3 procent

Siffrorna för Sverige är baserad på statistik från Statistiska centralbyrån och personer under 18 år har räknats bort i beräkningarna. Riksdagsstatistiken gäller vid valet 2010.

STOCKHOLM. Invandrare är ytterst ovanliga i riksdagen, som Nyheter24 rapporterade på fredagen. Inte heller åldersmässigt är Sveriges viktigaste politiska församling representativ sett till befolkningen.

Den fortsatta kartläggningen av riksdagens ledamöter visar att 82, 8 procent av de 349 personerna är mellan 35 och 64 år gamla. Motsvarande andel i befolkningen är bara 39, 3 procent.

Vad beror snedfördelningen på? Varför är ungdomar och äldre underrepresenterade?

Fortsatt svårt att ta sig uppåt i partierna

De unga som väljer att satsa på politiken kan ofta ha en lång väg att gå för att komma upp till riksdagsnivå, även om partierna försöker vara breda när de sätter upp sina listor.

– Det finns fortfarande kvar att man för att komma i åtanke att vara med på listan måste man ha "kokat kaffe i 25 år". Partierna har dock blivit mer medvetna om vikten av att släppa fram unga, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, till Nyheter24.

Hon menar dock att strukturerna i partierna fortfarande är rejält starka och att en förändring sitter långt inne.

Ungdomar för oerfarna - äldre för oattraktiva

Det kan också vara så att ungdomar och äldre människor rent sonika väljer att inte syssla med politik, av olika anledningar.

– När det gäller unga så är väl det ofta så att man inte riktigt hittat sig själv politiskt och för äldre så kan det nog vara så att det helt enkelt är för påfrestande, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, till Nyheter24.

Medelåldersgruppens stora dominans bland riksdagens ledamöter kan förklaras både av att de är mest framåt och aktiva inom partipolitiken. Men det kan också handla om att partierna helt enkelt väljer bort unga och gamla.

– De tänker som vanligt att ungdomar är för oerfarna och att äldre är för gamla och inte tillräckligt attraktiva för väljarna, säger Madestam.

Social representativitet eller åsiktsrepresentativitet?

Precis som Nyheter24 tidigare rapporterat går åsikterna isär om riksdagen ska representera folkets sammansättning eller åsikter.

– Det finns definitivt ett problem med att vissa åldersgrupper är underrepresenterade, men samtidigt har vi i Sverige åsiktsrepresentativitet som första princip, säger statsvetaren Jenny Madestam.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.