I höst blir månadskortet 100 kronor dyrare i Stockholm.
1 av 2
I höst blir månadskortet 100 kronor dyrare i Stockholm. - Foto: TT
2 av 2

Även sossarna vill ha dyrare sl-kort - "Vårt förslag är bättre"

Inte heller socialdemokraterna vill ha samma eller lägre pris i för månadskorten i tunnelbanan.


Priserna i Sverige och Europa

Städer där det är billigare

Zagreb: 137 kronor (30+83 kuna)
Prag: 204 kronor (552 kurona)
Marseille: 386 kronor (43 euro)
Valencia: 396 kronor (4, 50+39, 60 euro)
Aten: 404 kronor (45 euro)
Oslo: 676 kronor (590 kroner)
Köln: 702 kronor (78, 20 euro)

Städer där det är dyrare

Helsingfors: 810 kronor (90, 30 euro)
Amsterdam: 933 kronor (103, 95 euro)
Leeds: 1 257 kronor (122 pund)

Storstäder som har fler invånare än Stockholm

Rom: 269 kronor (30 euro)
Madrid: 640 kronor (71, 40 euro)
Hamburg: 714 kronor (79, 50 euro)
Berlin: 817 kronor (91 euro)
London: 1 272 kronor (123, 70 pund)

De andra stora svenska städerna

Malmö: 1 060 kronor (hela Skåne län)
Uppsala: 1 070 kronor (hela länet)
Göteborg: 1 445 kronor (hela Västra Götalandsregionen)

För bara en vecka sedan kritiserades moderaterna i Stockholm hårt sedan de bland annat föreslagit en höjning av priset på sl-kortet med hundra kronor, stick i stäv med partiets vallöfte om att inte höja priset. Inte minst från vänsterhåll och socialdemokrater hördes skarpa uttalanden om moderaternas höjning. Moderaternas Torbjörn Rosdahl försökte förklara att hundra kronor bara motsvarar ”tre påsar chips” och hånades friskt på nätet.

Men även i socialdemokraternas eget budgetförslag finns en höjning av priset på sl-kortet med. Även om de vill att det nya priset ska bli 740 kronor att jämföra med moderaternas 790 kronor. Oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson menar dock att det är stor skillnad.

- Moderaterna väljer att höja med 100 kronor på periodkortet och vi kan inte lägga fram en budget som är underfinansierad men tycker att hälften räcker mer än väl. 100 kronor är en kraftig höjning, resten tycker vi att man ska ta av skatteintäkter och besparingar, säger hon till Nyheter24.

Kan du förstå att många tycker att ni inte är ett alternativ som skiljer sig tillräckligt mycket från moderaterna när ni också väljer att höja, trots all kritik som kommit mot moderaternas förslag?

- Jag tycker det är väldigt stor skillnad på en höjning på hundra kronor och en höjning på femtio kronor. 50 procent är skattefinansierat och 50 procent avgiftsfinansierat. När moderaternas underskott i SL är på en halv miljard ska inte hela underskottet hanteras av en avgiftshöjning.

Skribenten Jan Gradvall skrev en krönika i helgen där han menar att priset på SL-kortet är den viktigaste kulturpolitiska frågan i Stockholm. Delar du den uppfattningen och är vad innebär er höjning i så fall?

- Jag håller med om att rörligheten och resandet är en jätteviktig del av en fungerande storstadsregion, och medföljande barn ska därför kunna åka gratis upp till tolv år (att jämföra med åtta år i nuläget), just för att till exempel en barnfamilj ska kunnna göra saker tillsammans på helgen. Vi vill också återinföra enhetstaxan för enkelresorna så att man kan åka genom hela länet för 25 kronor.

Är en höjning av SL-kortet rimlig när man samtidigt säger att man ska bekämpa barnfattigdomen?

- Ska vi se till budgeten som helhet är en helt avgiftsfri barnsjukvård och oförändrad patientavgift för läkarbesök på vårdcentralen viktigt också, vårt förslag är bättre för en barnfamilj än moderaternas, som är det som kommer gå igenom, där man vill ha de här höjningarna och avgifterna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.