1 av 2
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tillslag mot torrentsajt - och nu jagas vanliga filmnedladdare

Publicerades: 26 Maj 2011, 12:28, Uppdaterades: 27 Dec 2011, 17:07

Fildelningskriget kan trapaps upp igen när antipiraterna slår till mot vanliga filmnedladdare.


Så funkar bittorrenttekniken

Bittorrent kalls en populär överföringsmodell som effektiviserar nedladdningar av stora och populära filer genom att låta alla nedladdare hjälpa varandra i ett slags P2P-nätverk. Effektiviteten kommer av att den del av den totala datamängden en användare laddat ner distribueras vidare till andra användare som inte fått just denna del. BitTorrent använder sig av kryptografiska kontrollsummor (SHA-1) för att säkerställa att datamängden inte blir korrupt. BitTorrent skapades ursprungligen av den amerikanske programmeraren Bram Cohen.

Källa: Wikipedia.   

På tisdagen greps en man i Borlänge och på onsdagen förhördes en man i Stockholm. Båda misstänks för upphovsrättsbrott då de tros ha legat bakom och administrerat fildelningssajten XNT.nu, med över 30 000 torrents och 15 000 användare. Sajten fanns på en server i Tyskland. Bakom anmälan står, som oftast, Svenska Antipiratbyrån. Det är oklart om flera av sajtens svenska användare nu kommer att anmälas.

- Det kan jag inte svara på nu, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån, till Nyheter24.

Han berättar att svenskarna bakom XNT.nu trott sig ha gått ”säkra” i och med att servern stod placerad i Tyskland. En vanlig missuppfattning, enligt Pontén.

- Många missbedömer sin förmåga att dölja sig, många gånger har man fantastiska idéer om hur  man ska skydda sig. Här försökte man ha servern utomlands och det gick ju inte särskilt bra, säger han till Nyheter24.

Men det är inte bara sajtadministratörer och personer som tillgängliggör helt nya verk som jagas. I mars i år anmälde Svenska Antipiratbyrån en man som bara laddat ner och delat andras torrentfiler för upphovsrättsbrott. Mannen har erkänt i förhör och förundersökningen pågår. Ett genombrott och en ny taktik, enligt Svenska Antipiratbyrån.

- Tillslaget som skedde i mars var mot en fildelare som bara spred det andra laddat upp från början, och där pågår en förundersökning.

Om den här personen fälls är ju antalet som kan åtalas för upphovsrättsbrott oändligt mycket större?

- Ja.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg menar dock att taktiken är kontraproduktiv.

Om man nu går på vanliga Svenssons som tar hem en film till fredagsmyset, vad innebär det?

- Det förvånar mig inte alls att de går på vanliga fildelare - tvärtemot vad de tidigare sagt. Men det har vi aldrig trott på även om en hel del politiker nog gått på den argumentationen. Men antipiratbyrån biter sig lite i foten här. Det kommer närmare och närmare folk och de kommer bli väldigt upprörda, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

- Jag tror att det är väldigt kortsiktigt tänkt av dem.

Enligt henne finns det inget folkligt stöd för en så aggressiv jakt på den breda gruppen fildelare och Svenska Antipiratbyråns nya strategi kan därför till och med leda till snabbare lagändringar.

- Det kan få väldigt stora konsekvenser för enskilda, men ur ett större sammanhang är det bra att de visar upp korten ordentligt, de har gömt sig bakom att säga att de bara tänker jaga de som själva lägger upp så det är bra att de visar sitt rätta ansikte, säger hon till Nyheter24.

Henrik Pontén menar å sin sida att Svenska Antipiratbyrån inte längre har några större motståndare och att stödet för fildelarna inte finns.

- Jag tror att det spelar in att piratpartiet i stort sett har försvunnit medialt. Det finns ingen riktig konflikt i det här längre.

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Länsstyrelsen: Grönt ljus för Triton vindpark

Barn skadade i knivdåd i Frankrike

Sex personer, bland dem barn, har skadats i ett knivdåd i franska Annecy. Den misstänkte ska vara gripen.

SBB-chefen: Värderar köpare noga

Den nytillträdde SBB-chefen Leiv Synnes tonar ned risken för att det krisdrabbade fastighetsbolaget ska sälja säkerhetspolitiskt känsliga fastigheter till olämpliga köpare. "Vi delar uppfattningen att fastigheter som kan bedömas vara säkerhetspolitiskt känsliga måste värnas särskilt", skriver han i ett mejl till TT.

Kvinna i 30-årsåldern allvarligt skadad – blev påkörd av lastbil på övergångsställe

En kvinna i 30-årsåldern vårdas för allvarliga skador efter att ha blivit påkörd av ett fordon när hon cyklade i Landskrona, uppger polisen och Region Skåne på sina hemsidor.

Besked: Nej till nytt sjukhus i Växjö

Planerna på att bygga nytt sjukhus i Räppe i Växjö skrotas.

Kvinna släpades efter traktor – åtalad man har släppts

Den 56-årige mannen misstänks ha bundit fastkvinnan vid en traktor och sedan kört med hennes kropp släpande efter fordonet på en gård i utkanten av Malmö. Efter rättegången släpptes den häktade mannen fri i väntan på dom.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.