Torsdag 2 Dec
Stockholm

Fp-politikern på FB-tråd: "Misshandlade vänsterpartister fick smaka på sin egen medicin"

1 av 2
2 av 2

"Jag reagerade bara väldigt spontant"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Liberal mångfald

Förbundet liberal mångfald är en sidoorganisation till folkpartiet som främst arbetar för att människor med utländsk bakgrund ska intressera sig för liberalismen.

Alexandra Birk (fp) som sitter i styrelsen för liberal mångfald tycker att det "inte är mer än rätt att vänstern får smaka på sin egen medicin", apropå en nazistattack mot två förtroendevalda vänsterpartister i lördags. Det skriver hon i en kommentar under Expos Facebooktråd där de länkar till artikeln: Nazister angrep kommunpolitiker.

– När vänstern utför olagligheter så är det okej. Varje gång det utförs manifestationer för Israel är det okej att vänstern förstör dem. De har ju använt våld då också. Jag tänker exempelvis på Malmö inför Davis Cup-matcherna, säger Alexandra Birk till Nyheter24.

"Vet du inte hur det är i Malmö?"

Alexandra Birk berättar att hon nyss är hemkommen från Berlin. Där utfördes en stor parad inför en judisk helgdag. Rabbiner promenerade på gator och torg och judar bar sin kippa och visade upp sina davidsstjärnor offentligt. Något som skulle vara omöjligt i dagens Sverige, menar Birk.

– Ja, det håller jag fast vid. Vet du inte hur det är i Malmö? Det skulle vara omöjligt att göra något liknande där.

Hon poängterar att hon var trött efter resan, men hade också denna parad i minnet och fantiserade om hur det skulle se ut om det skedde i Sverige, när hon fick se kommentarstråden under Expos Facebookgrupp.

– Det jag skriver på Facebook är min personliga åsikt.

Men du är också politiker och sitter i styrelsen för liberal mångfald - en fp-organisation som jobbar för att människor med utländsk bakgrund ska intressera sig för liberalismen. Och ditt uttalande berör en högst aktuell politisk händelse.

– Ja, men jag trodde inte att det skulle bli en sådan stor affär av det hela. Jag reagerade bara väldigt spontant.

Inga sympatier för svensken i Bahrain

Alexandra Birk har även en blogg - Aspecialthought - där hon i sitt senaste inlägg ställer sig frågande inför hur mycket energi UD ska lägga ner på "svenska medborgare som hamnar i rättsliga svårigheter runt om i världen?"

– Har man dubbelt medborgarskap och åker hem till sitt hemland, som erkänner personen som medborgare i sitt  hemland, och begår ett brott - tycker jag inte att Sverige ska lägga ner energi på att lösa det. 

Däremot är det annorlunda när det kommer till Davit Isaak.

- Ja, när det handlar om någon som blivit censurerad och kämpar för yttrandefrihet i ett stängt land och dessutom är av intresse för Amnesty International, tycker jag att Sverige har rätt att försvara honom.

Men för svensken i Bahrain känner Birk inga sympatier.

"Den här mannen i 50-årsåldern verkar deltagit i diverse demonstrationer i Bahrein (sic)tillsammans med många många andra - Och vad är det för exeptionellt med just honom?" skriver hon den 15 maj 2011.

Via sin pressekreterare, Lena Hallerby, hälsar integrationsminister Erik Ullenhag (fp) att han inte kommenterar enskilda fall. Däremot anser folkpartiets pressekreterare, Rasmus Jonlun, att det kan vara problematiskt med uttalandet på Facebook om man har ett förtoendeuppdrag.

– Ja, man måste ju tänka över vad man säger eller skriver även som privatperson om man har ett förtroendeuppdrag. Nu har inte Birk det längre för folkpartiet. Men för liberal mångfald har hon ju det.

Kommer fp att diskutera vad Birk skrivit och ta upp det med henne?

– Vi ska diskutera detta och bedöma om någon av oss inom fp ska prata med henne, säger Jonlun till Nyheter24.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela