Fredag 16 Apr
Stockholm

Knarkartikel väckte politiker

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (m): "Måste agera när en tolvåring röker på".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Gåsen"

Operation Gåsen har hållits för tredje året. Det är ett samarbete 
mellan Söderortspolisen, länskriminalen, tunnelbanepolisen och Citypolisens spaningsgrupp.
Namnet ”Gåsen” kommer från benämningen på en cannabis-cigarett.

STOCKHOLM. Sjön Trekanten i Liljeholmen. En solig vårdag. Tre 18-åringar har precis slutat plugget. De beger sig ner till den närliggande sjön. I skydd av träden sätter sig en av dem och rullar en joint. Men vad han inte vet är att polisen lurar bakom buskarna.

Operation Gåsen

Mellan den 2-20 maj pågick polisens satsning: Operation Gåsen - en riktad insats mot knarkande ungdomar och langare i Stockholms södra förorter. Resultatet: Cirka 100 gripna och mängder av cannabis, amfetamin och kokain i beslag.

Vanligare med cannabis än alkohol

Ungefär samtidigt presenterades resultatet från CAN:s (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) undersökning om skolelevers drogvanor 2010. Och för första gången visade det sig att det är vanligare med cannabis än alkohol som huvuddrog bland ungdomarna som sökte hjälp hos Maria Ungdom.

Detta fick Anna König Jerlmyr (m), socialborgarråd i Stockholm, att handla instinktivt. Bara dagarna efter rapporten gick hon ut med ett pressmeddelande:

"Stockholm stad tillför ytterligare 2 miljoner kronor i det förebyggande arbetet mot droganvändning bland unga."

Enligt pressmeddelandet ska pengarna fördelas till "preventionssamordnarna i stadsdelarna för att stärka insatserna mot ungas droganvändning."

Vad fick dig att besluta om att satsa två extra miljoner i drogförebyggande arbete?

– Artikeln i Metro om hur ungdomarna knarkar öppet vid Trekanten och att cannabisanvändandet sjunkit så långt ner i åldrarna var det som fick bägaren att rinna över, säger Anna König Jerlmyr (m), socialborgarråd i Stockholm, till Nyheter24.

Föräldrarstödsprogram

Men Königs besök hos Maria Ungdom där hon fick reda på att cannabisanvändandet ökat och gått om alkohol som primärdrog hos unga stockholmare spelade också in.

– 18 procent av eleverna på Kungsholmens gymnasium uppger att de testat cannabis de senaste fyra veckorna. Och vi ser också att detta är vanligast i just innerstaden.

Varför tror du att det är så?

– Enligt forskningen handlar det främst om föräldrarnas kontakt med sina barn. Jag tror att det finns fler stressade och jäktade föräldrar i innerstaden som kanske inte har tid. Vi är duktiga på att ge stöd när barnen är unga, men jag tycker att vi också måste hjälpa till när barnen blir ungdomar.

Nationella antinarkotikadagen fungerar inte

Därför uppger Jerlmyr att en stor del av satsningen ska gå till så kallade föräldrastödsprogram. Och till att få föräldrar att prata med sina ungdomar.

– Jag tycker att det är viktigt för preventionssamordnare att aktivt arbeta tillsammans med föräldrarna och mötas på träffar för diskussion och information.

Däremot tror inte Jerlmyr på nationella antinarkotikadagen, där bland annat äldre knarkare kommer och berättar om sina erfarenheter i skolorna.

– Nej, forskning visar att det inte har fungerat särskilt väl. Jag vill bygga arbetet mot droger på vetenskap. Och jag tycker att det är viktigt att informera om att cannabis kan vara skadligt för unga människor vars hjärna ännu inte är utvecklad. Därför vill jag agera när jag läser att en 12-åring röker på, säger Anna König Jerlmyr till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela