Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu går han under jorden "Jag skäms som svensk"

- 01/06/2011, 07:24 -
Sebatian Stenholm kämpar för att Thang Nguyen ska få stanna i Sverige
1 av 3

Sebatian Stenholm kämpar för att Thang Nguyen ska få stanna i Sverige

Privat

Kerstin Zander är en av två s-politiker som har skrivit den 59 sidor långa ansökan.
2 av 3

Kerstin Zander är en av två s-politiker som har skrivit den 59 sidor långa ansökan.

Privat

Thang Nguyen kan ingen vietnamesiska och har ingen att återvända till i Vietnam.
3 av 3

Thang Nguyen kan ingen vietnamesiska och har ingen att återvända till i Vietnam.

Privat

Kampen för 16-åringens liv i Sverige har börjat.

HYLTE. Tiden är ute för 16-åriga Thang Nguyen. Men hans kamp mot migrationsverket fortsätter. Trots att han skulle ha utvisats i måndags hålls han gömd från myndigheterna.

– Han är vid gott mod men det är klart att det är psykiskt påfrestande vara gömd, säger kvinnan som håller Thang Nguyen gömd, till Nyheter24.

För en vecka sedan skrev vi om 16-åringen som tillsammans med sina syskon kom hit för sju år sedan från Vietnam. Thang Nhuyen som absolut inte har något att återvända till och inte ens kan prata vietnamesiska längre får nu stöd i sin kamp från flera håll. Under tiden som han håller sig gömd kämpar de Halländska S-politikerna Sebastian Stenholm och Kerstin Zander för hans rätt att stanna i Sverige.

Tillsammans har de lämnat in en 59 sidor lång ansökan om verkställighetshinder. I och med ansökan hoppas de att man nu kommer förlänga datumet för utvisningen.

– Man blir för förbannad när myndigheter inte sköter sitt jobb, säger Sebastian Stenholm till Nyheter24.

De två politikerna anser bland annat att det finns ett stort problem i att migrationsverket inte har gjort en helhetsbedömning. Migrationsverket har till exempel inte haft någon kontakt med hans skola. Det har inte heller kollat upp hans språkliga förmåga, menar Stenholm.

Och med hjälp av Sebastian Stenholm har Nyheter24 fått kontakt med kvinnan som håller honom gömd.

– Han är rätt tystlåten och dämpad men det är svårt att veta vad som rör sig inom honom, säger kvinnan som har valt att vara anonym.

Det var när hon tillsammans med sin sambo började diskutera det som hade hänt med Thang Nguyen som hon kände att hon var tvungen att agera.

– Man har ett ansvar som med medmänniska. Jag skäms som svensk. Man kan inte ha honom här i sju år och sen bara skicka ut honom till ingenting, säger hon till Nyheter24.

Thang Nguyen har nu gömt sig i sex dagar i rädsla för att bli tagen av Migrationsverket. Kvinnan berättar att han för de mesta sitter inomhus framför datorn. Han är rädd för att vistas ute bland folk och rör sig knappt utanför huset. Hon är också rädd för att prata med andra då hon inte vet vilka man kan lita på. Och några som hon verkligen inte kan anförtro sig till är myndigheterna.

– Man gömmer sig bakom lagar och paragrafer och visar inget sunt förnuft. Jag är rädd att jag inger honom falskt hopp nu och om det skulle bli bakslag så känns det som jag sviker honom.

Men stödet kommer också från annat håll. På Facebook har det bildats en grupp som heter Thang Nugyen, vi kommer sakna dig. I skrivande stund har gruppen 850 medlemmar varav en till och med har skrivit en låt till honom.

Lyssna på låten här: