Tingsrätten dömde mannen till rättspsykiatrisk vård.
1 av 3
Tingsrätten dömde mannen till rättspsykiatrisk vård. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
19-åringen kastade urin i ansiktet på den vårdare som hade anmält honom för misshandel.
2 av 3
19-åringen kastade urin i ansiktet på den vårdare som hade anmält honom för misshandel. - Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/SCANPIX
Mannen kissade i en kopp kaffe under sista pausen i Södertälje tingsrätt.
3 av 3
Mannen kissade i en kopp kaffe under sista pausen i Södertälje tingsrätt. - Foto: Tomas Oneborg / Svd / SCANPIX

Urinattacken - hämnades för misshandelanmälan

En ung man kastade urin i ansiktet på vårdaren som polisanmält honom för misshandel.


Högre säkerhet efter attacken

När mannen återigen befann sig i rättssalen i onsdags var säkerheten betydligt högre.

Två poliser och tre vårdare hade då koll på mannen så att han inte skulle kunna utföra några nya urinattacker.

När 19-åringen kastade kiss på vårdaren var säkerheten betydligt sämre. Då kunde han vandra fritt i Södertälje tingsrätt och när han gick in på toaletten var det ingen som såg att han hade en kaffemugg med kiss.

– Det var fem personer som hade honom under uppsikt den här gången, säger åklagare Martina Winslow.

SÖDERTÄLJE. "Varför polisanmälde du mig?" Så ska den 19-årige mannen ha sagt innan han gick fram och kastade en mugg med urin och kaffe i ansiktet på en kvinnlig vårdare. Kvinnan blev attackerad av 19-åringen när de var på väg ut ur Södertälje tingsrätt. Händelsen inträffade i juli förra året när mannen stod åtalad för misshandel mot kvinnan.

– Det var en hämnd från hans sida då han tyckte att hon hade uttalat sig om personliga saker som inte rörde rättegången, säger åklagare Martina Winslow, till Nyheter24.

Det var i den sista pausen som mannen gick ut på toaletten och kissade i en mugg med kaffe. 19-åringen smugglade sedan in koppen i rättssalen och efter avkunnad dom konfronterade han vårdaren.

– Han sa att han ville skaka hand med kvinnan och i samband med det vänder han sig om och greppar muggen. Sedan kastar han den det i ansiktet på henne, säger Martina Winslow.

Vårdaren trodde först att det bara var kaffe som hon hade fått i ansiktet, håret, munnen och ögonen. Men när det började svida och hon kände en metallisk smak förstod hon att det var kiss blandat med kaffe.

Kvinnan har efter händelsen mått väldigt dåligt och när 19-åringen åtalades för urinattacken hördes hon när mannen inte var närvarande. 19-åringen dömdes för övergrepp i rättssak men avtjänar sedan tidigare rättspsykiatrisk vård för grov misshandel och rån i januari.

Han döms nu till fortsatt rättspsykiatrisk vård för urinattacken.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen ser ut att öppna uppåt

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.

Staten brister i att skydda patientuppgifter

Känsliga uppgifter om patienter skyddas inte tillräckligt i Sverige. De riskerar att läcka ut eller vara svåra att hitta när de akut behövs i olika vårdsituationer. Riksrevisionen riktar nu skarp kritik mot staten för hur säkerheten kring patientuppgifter hanteras.

AI-jätten klår förväntningar

Taiwans största företag, halvledarjätten TSMC, gjorde en vinst på motsvarande över 70 miljarder kronor under första kvartalet. Det var nio procent bättre än samma period i fjol och också bättre än bedömarnas prognoser.

Minskad försäljning för Nokia

Finländska telekomkoncernen Nokia rapporterar en ökad vinst. Den justerade rörelsevinsten landade på 597 miljoner euro för det första kvartalet, vilket kan jämföras med 479 miljoner euro ett år tidigare.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

"Flera bilar i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.