Söndag 9 Maj
Stockholm

Leif GW hyllar åtalet mot den nya lasermannen

Leif GW Persson hyllar Malmöpolisen
1 av 5
Leif GW Persson hyllar Malmöpolisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix NORGE / SCANPIX
Polisen kan knyta Peter Mangs till 16 olika brott.
2 av 5
Polisen kan knyta Peter Mangs till 16 olika brott. Foto: Privat
Peter Mangs sitter frivilligt kvar i häktet.
3 av 5
Peter Mangs sitter frivilligt kvar i häktet. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Nazer Yazdanpanah blev beskjuten i sin salong på Lönngatan i Malmö.
4 av 5
Nazer Yazdanpanah blev beskjuten i sin salong på Lönngatan i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Börje Sjöholm får beröm av Leif GW Persson.
5 av 5
Börje Sjöholm får beröm av Leif GW Persson. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Peter Mangs kan bindas till tre mord och tretton mordförsök.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
De 16 fallen

13 juni 2003: 65-åriga Kooros Effatian hittas i sin lägenhet liggandes i en blodpöl.

28 juli 2003: En 23-åring skjuts utanför sin bostad. Skotten träffar i bakhuvudet.

28 november 2006: På väg till fotbollsträningen skjuts en 16-årig pojke i bakhuvudet med fem skott. Pojken överlever mirakulöst.

10 oktober 2009: Trez West Persson, 20 år, skjuts till döds i Örgårdsparken. Samtidigt skadar sig ytterligare en man som befinner sig i samma bil.

23 oktober 2009: En boende på Hyacintgatan blir beskjuten. Två av kulorna går in genom fönstret men fastnar i väggen.

31 december 2009: En kula skjuts genom yttervägen på ett hus i Holma men ingen person blir träffad.

31 december 2009: Peter Mangs misstänkt för att ha avlossat ett skott genom ett fönster på en moské. Kulan träffar en böneledare i nacken.

12 mars 2010: Gärningsmannen skjuter mot en fastighet på Hårds väg. I fastigheten bor mannen som skottskadades i Örgårdsparken.

16 mars 2010: Två personer beskjuts varav en 21-årig man skadas när det sitter i en bil på Professorsgatan.

19 juni 2010: Utanför Aq-va-kul avlossas flera skott mot tre män. En 22-årig blir träffad i benet.

26 juni 2010: En 30-årig man skottskadas i ryggen när han tränar på ett gym vid Lorensborg. Skottet avlossades genom en fönsterruta.

24 augusti 2010: Ägaren till ett gatukök uppger att han ser en röd laserprick innan fasaden träffas av skott.

10 oktober 2010: En 47-årig man skadas lindrig när han blir skjuten i bålen på en busshållplats.

19 oktober 2010: En 28-årig man utsetts för ett liknande dåd när han väntar på bussen vid Eriksfältsgatan. Mannen träffas av skotten i ryggen.

23 oktober 2010: Skräddaren och frisören Naser Yazdanpanah blir först beskjuten i sin salong på lönngatan i Malmö. Han skallas även av gärningsmannen vid en konfrontation utanför salongen.

MALMÖ. Polisutredningen mot den nye lasermannen Peter Mangs börjar lida mot sitt slut. Malmöpolisen tror inte att de kommer kunna knyta fler brott till den misstänkt och den senaste tiden har det även börjat viskas ordentligt i polishuset.

– Det ryktas att åtalet bör vara klart till hösten, säger Anders Lindell, informatör på Malmöpolisen till Nyheter24.

Ett utomordentligt bra polisarbete. Det är Leif GW Persssons betyg på polisutredningen. Samtidigt passar han på att hylla kommissarie Börje Sjöholm.

– Det är en väldigt bra utredning och Börje Sjöholm är en utomordentlig polis. Jag som brukar gnälla på folk får ransonera mitt missnöje till de som behöver det, säger Leif GW Persson till Nyheter24.

Åtalet mot Peter Mangs innehåller tre mord och tretton mordförsök under 2003 till 2010. Men mellan år 2003-2006 och 2006-2009 är han inte misstänkt för något brott. Leif GW Persson menar att det inte behöver betyda att polisen inte kan binda honom till ytterligare brott som de misstänker honom för. I stället kan det ha sin naturliga förklaring i att Mangs helt enkelt inte utförde några brottsliga handlingar.

– När Mangs åkte dit var det på grund av ett tips. Tipset kom in ganska tidigt i utredningen men mer än så kan jag inte berätta, säger han.

Den nye lasermannen har suttit häktad sedan i början på november 2010. Polisen vill inte säga så mycket om hur han har haft det i häktet och om det har förekommit hot. Peter Mangs har dock gått med på att stanna kvar i häktet frivilligt vilket är ytterst ovanligt enligt Leif GW Persson.

Om Peter Mangs fälls i en framtida rättegång så är det högst troligt att han får livstids fängelse. Leif GW Persson tror att han då kommer att avtjäna sitt straff på en anstalt där det inte är någon större fara för hans hälsa.

– Eftersom han har utfört brott mot invandrare så finns det alltid en risk. Men jag tror inte att det är någon fara. Lasermannen har till exempel suttit inne en jävla massa år och har inte råkat ut för något, säger Leif GW Persson, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela