- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Flashback får skulden för ökande självmord

I en ny rapport riktas skarp kritik mot forumet Flashback som anses bära skuld i det allt stigande självmordsantalet.


Detta har hänt

En man hängde sig i direktsändning på forumet Flashback. Ett flertal andra användare på sajten ska ha startat trådar där de skriver att ta de ska ta sina liv. Nu tycker föreningen Psykisk ohälsa om att man ska lagstifta hetsning mot självmordsbenägna, enligt Aftonbladet.

En tonåring i veckan begår självmord, enligt en ny rapport från föreningen Psykisk hälsa. Och allt fler självmordsfall kopplas till nätet. Carl Von Essen från Psykisk hälsa vill se en lagstiftning på hur man bevakar de forum där det har förekommit självmordshets.

– Vi vill trycka på att man utreder exakt vad som händer på sådana typer av sajter, berättar han för Nyheter24.

Frågan har kritiserats, då yttrandefriheten kan komma i kläm. Men det tror inte Carl Von Essen skulle vara något problem.

– Nej, det skulle jag inte tro. Det fanns ju en diskussion om huruvida barnporr skulle förbjudas. Då pratades det mycket om yttrandefriheten också. Nu har vi en lagstiftning mot barnporr utan att ha drabbat yttrandefriheten.

Men har inte skolan en skyldighet gentemot dessa ungdomar som mår dåligt?

- Absolut. Det finns lagstiftningar i Australien, Frankrike eller Portugal. Just hur dessa ser ut vet jag inte men i de rapporter som vi har är skolan väldigt fundamental. Man måste våga prata om självmord och psykisk ohälsa. Låt elevhälsovården komma och ge föreläsningar!

 

Vill inte förbjuda

Flashback är en av många ungdomssajter, som efter en ung mans direktsända självmord i förra året, fick enorm medial uppmärksamhet. Mannen ska då fått ta emot hätska kommentarer och blivit hetsad till att ta sitt eget liv.

Vad som följde efter var en stor mediedebatt där både sajten och skribenterna ifrågasattes.

Kort därefter annonserade en man ut sin dödslängtan. 29-åringen blev räddad av forumets skribenter som snabbt larmade polis.

Ungdomar pratar ju med varandra på dessa forum och just på Flashback har användarna tillsammans lyckats rädda minst två personer?

– Vi vill inte förbjuda dessa sajter som exempelvis Flashback. Men vad vi är oroliga för är att personerna som umgås på sajterna inte är riktigt medvetna om vad en självmordsbenägen person är kapabel till. Och att de då inte själva vet vad de pysslar med när de hetsar en psykiskt instabil människa, säger Carl Von Essen till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

1 timme sedan
Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.