Flashback får skulden för ökande självmord

- 07/06/2011, 18:43 -

Fredrik Sandberg / SCANPIX

I en ny rapport riktas skarp kritik mot forumet Flashback som anses bära skuld i det allt stigande självmordsantalet.

En tonåring i veckan begår självmord, enligt en ny rapport från föreningen Psykisk hälsa. Och allt fler självmordsfall kopplas till nätet. Carl Von Essen från Psykisk hälsa vill se en lagstiftning på hur man bevakar de forum där det har förekommit självmordshets.

– Vi vill trycka på att man utreder exakt vad som händer på sådana typer av sajter, berättar han för Nyheter24.

Frågan har kritiserats, då yttrandefriheten kan komma i kläm. Men det tror inte Carl Von Essen skulle vara något problem.

– Nej, det skulle jag inte tro. Det fanns ju en diskussion om huruvida barnporr skulle förbjudas. Då pratades det mycket om yttrandefriheten också. Nu har vi en lagstiftning mot barnporr utan att ha drabbat yttrandefriheten.

Men har inte skolan en skyldighet gentemot dessa ungdomar som mår dåligt?

- Absolut. Det finns lagstiftningar i Australien, Frankrike eller Portugal. Just hur dessa ser ut vet jag inte men i de rapporter som vi har är skolan väldigt fundamental. Man måste våga prata om självmord och psykisk ohälsa. Låt elevhälsovården komma och ge föreläsningar!

 

Vill inte förbjuda

Flashback är en av många ungdomssajter, som efter en ung mans direktsända självmord i förra året, fick enorm medial uppmärksamhet. Mannen ska då fått ta emot hätska kommentarer och blivit hetsad till att ta sitt eget liv.

Vad som följde efter var en stor mediedebatt där både sajten och skribenterna ifrågasattes.

Kort därefter annonserade en man ut sin dödslängtan. 29-åringen blev räddad av forumets skribenter som snabbt larmade polis.

Ungdomar pratar ju med varandra på dessa forum och just på Flashback har användarna tillsammans lyckats rädda minst två personer?

– Vi vill inte förbjuda dessa sajter som exempelvis Flashback. Men vad vi är oroliga för är att personerna som umgås på sajterna inte är riktigt medvetna om vad en självmordsbenägen person är kapabel till. Och att de då inte själva vet vad de pysslar med när de hetsar en psykiskt instabil människa, säger Carl Von Essen till Nyheter24.