Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pojke med aspergers fick inte tillräckligt stöd - slog flicka i ett halvår

- 15/06/2011, 08:12 -
Flickan blev slagen av pojken med aspergers under ett halvt år. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2

Flickan blev slagen av pojken med aspergers under ett halvt år. Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.

CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Under hösten var det som mest problematiskt för flickan som blev slagen av sexåringen.
2 av 2

Under hösten var det som mest problematiskt för flickan som blev slagen av sexåringen.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Skolan erkänner att de kunde gjort mer för att hjälpa sexåringen som slog flickan.

OXELÖSUND. Till slut brast det för pappan. "Om du slår mitt barn en gång till så kommer jag att ta ut dig i skogen så att din mamma inte hittar dig."

Så ska pappan ha sagt till en sexårig pojke som ska ha slagit hans dotter. Det hela började med att den sexåriga pojken, som har Aspergers syndrom, ska ha slagit flickan under ett halvårs tid. Flickans pappa står nu åtalad för olaga hot mot sexåringen.

– Det här ursäktar inte hans beteende. Det brast för honom. Men vi har inte fått hjälp av någon av skolan och min dotter har sagt att hon inte vill gå i skolan, säger dotterns mamma till Nyheter24.

Enligt skolans rektor så var perioden från augusti fram till december förra året en väldigt problematisk period. Pojken med aspergers fick inte det stöd han behövde från skolan och flickan blev upprepade gånger slagen eller knuffad av honom.

– Vi skulle ha gjort annorlunda. Känslan av att känna sig lyssnad på från dag ett är viktig. Vi ska vara ett stöd för föräldrarna, säger rektorn.

Den åtalade pappan säger att han mår för dåligt för att prata om åtalet på telefon. I stället är det mamman som säger att hon nu känner att de har blivit utpekade som dåliga föräldrar. Hon menar att familjen under en längre tid har försökt att få hjälp av skolan. Men det har inte fått något svar.

– Hur mycket ska man behöva ta som förälder och som människa? Vi har velat att den här pojken ska få hjälp av en assistent. Vi har försökt prata med alla. Rektor, skolan, fritids och polisen. Jag har gjort en polisanmälan men det är bara för att jag inte vet vad mer jag ska göra?, säger mamman till Nyheter24.

Bakom anmälan om olaga hot står pappan till pojken med aspergers. Han vill inte prata om det som har hänt men säger att de har försökt få hjälp och att han tycker det är tråkigt att det har gått så långt.

– Det är väldigt tråkigt. Vi har haft det väldigt jobbigt, säger han till Nyheter24.

Rektorn för den aktuella skolan säger att man alltid kan vara efterklok. Han menar att de utreder barnets behov och har sett en stadig förbättring.

– Det är givetvis inte bra att människor som har kontakt med oss inte känner att vi lyssnar. Det är upp till bevis nu att de känner att vi gör det, säger rektorn till Nyheter24.